Varslingsanleggene testes to ganger i året, og de siste årene er det signalet «viktig melding – lytt til radio» som er blitt sendt rundt. Dette gjenkjennes av tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Tyfonene har vært koblet til FM-nettet gjennom RDS-signaler (Radio Data System) som blir sendt på FM-båndet. I dag ble FM-nettet slukket i Nordland og 8. februar skjer det samme i Trøndelag og Møre og Romsdal. Dermed må også innmaten i varslingsanleggene, styringssystemet, byttes ut.

Skifter skap

- Halvparten av tyfonene varslet i dag via det nye nødnettet, mens de andre fortsatt er på FM-nettet, forteller Truls Mølnå, sivilforsvarsadjutant i Sør-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt til Adresseavisen.

Tyfonene skal stå som før. Det er det tekniske utstyret, som sørger for å sende signalet, som nå byttes ut. Sivilforsvaret jobber med å skifte ut de tekniske skapene på samtlige 65 tyfoner som står i Sør-Trøndelag.

- Vi skiftet ni skap bare i går og er i rute til 8. februar, sier Mølnå.

Direkte tilbakemelding

Onsdag formiddag var han og kollegaen i gang med å ringe rundt for å sjekke om tyfonene hadde gitt signal.

- På det nye nødnettet får vi tilbakemelding direkte på systemet dersom signalet ikke går. Det skjedde på Hallset skole, så der må vi ut og sjekke i morgen, sier Mølnå.

Selv om det har vært skrevet mye om nødnettbasestasjonene som var nede under uværet Urd i romjula, er han er sikker på at det nye nødnettsystemet vil fungere godt.

- Det ble mye oppstandelse da det var to prosent av basestasjonene som var nede. Dette nødnettet har mye mer oppetid enn de andre nettene har hatt, mener han.

Ved neste testing, den andre onsdagen i juni, skal samtlige tyfoner være over på den nye nødnettet.

FM i Nord-Trøndelag

I Nord-Trøndelag sivilforsvarsdistrikt kjørte de dagens varslingsprøve på det gamle FM-systemet. Nå starter en intens ombyggingsprosess på alle 44 anlegg i fylket, forteller sivilforsvarsadjutant Geir Gansmo.

- Vi er i rute og skal være klare til 8. februar, sier Gansmo og mener at det han har sett av det nye systemet ser lovende ut.