- Det er en ekstraordinær situasjon som jeg ikke har vært med på før, sier fagdirektør Runa Heimstad ved St. Olavs Hospital. Sykehuset har nå gul beredskap som vanligvis blir iverksatt ved store og alvorlige akutte ulykker eller hendelser.

Denne gangen skyldes det mange skader etter at folk har ramlet på glatta og etterdønninger etter influensatoppen tidligere i uka.  Særlig mange eldre og folk med dårlig almenntilstand er på sykehus med ulike ettervirkninger og infeksjoner.

Ansatte med helgefri må jobbe

St. Olav har nå bemannet cirka 50 senger som skulle ha vært stengt i helga.

- Det betyr at mange i frihelg må steppe inn for å bemanne de ekstra sengene, sier Heimstad.

Hele uka har det vært overbelegg på St. Olav på grunn av influensautbruddet og skader på blankisen.  Det har ført til at sykehuset har avlyst mange operasjoner.

Også sist uke ble det avlyst planlagte operasjoner både på St. Olav og Orkdal sjukehus.

Nå krever situasjonen ekstra mannskap på ortopeden. Over helga blir det tatt stilling til hva som skjer med de planlagte operasjonene kommende uke.

Mange utskrivningsklare

Fagdirektør Runa Heimstad understreker at det er omtremt like mange utskrivningsklare pasienter på sykehuser som svarer til de sengene som nå er ekstraordinært åpnet.

- Hadde disse pasientene fått et tilbud i kommunene, hadde vi ikke trengt å oppbemanne helgestengte sengeposter, sier hun.

Fredag ettermiddag får hun en gledelig beskjed om Selli rehabiliteringsenter har tatt fem utskrivningsklare pasienter fredag og tar fem til på mandag.