Venstre-politikeren holdt torsdag kveld et foredrag på biblioteket i anledning Den internasjonale Holocaustdagen. Der appellerte han til kamp mot det han mener er en gryende forakt for anstendighet og dannelse i synet på minoriteter både i Norge og resten av verden.

Holocaustdagen, vedtatt av FN som internasjonal minnedag og markert på årsdagen for befrielsen av 7000 overlevende jødiske fanger fra konsentrasjonsleiren Auschwitz, arrangeres i Trondheim av Det mosaiske trossamfunn, Jødisk kulturfestival og Jødisk museum.

- En stemning jeg ikke liker

Raja brukte foredraget til å minnes folkemordet på jøder under andre verdenskrig, men trakk samtidig paralleller til tendenser i nåtiden, til hvordan debatten polariseres, språkbruken hardner til og hjertene lukkes.

- Jeg aner en stemning jeg ikke liker. Den anstendighet de fleste utviser i hverdagen og i kontakten med andre mennesker, forsvinner, mente Raja, som også hevdet at man ikke lenger kan avvise dette som tanker som bare finnes hos de få.

HÅKON BLEKEN: «Jeg føler en sorg over Europas skjebne, en nagende følelse av angst»

- Det er skapt et rom hvor det å delta i denne spenningen blir akseptert, mente han, og la ikke skjul på at han hadde dårlig sans for den han kaller «konfliktskapende og fremmedgjørende» retorikk fra politikerkolleger, deriblant enkelte statsråder.

Mislikte selv jøder

Raja fikk i 2010 Fritt Ords Pris, blant annet for å ha arrangert mange dialogmøter mellom ulike minoriteter. I kjølvannet av Gaza-krigen var de anti-Israelske strømningene sterke, og fikk også utslag i antisemittisme og voldelige demonstrasjoner. Han fortalte om suksesshistorier der unge muslimske menn med sterkt jødehat ble omvendt til å i stedet stå i spissen for fredsringen rundt synagogen i Oslo noen år senere.

KOMMENTAR: Vanlige folks ondskap

Raja fortalte også om sine egne fordommer mot jøder, eltet ut gjennom små drypp opp gjennom oppveksten – men også om et møte med en jødisk studievenninne som fikk ham til å konfrontere ubehaget og endre menneskesyn.

- Dette var et menneske jeg var formet og programmert til å mislike. Men hun var jo så hyggelig, så snill og så god. Noe skjedde. Situasjonen brøt med hele tankesettet mitt og gjorde noe med meg, fortalte Raja.

- Noe står på spill

I en verden der faresignalene er mange, der man bygger nye murer i stedet for å feire at de rives, hadde han likevel håp. Helgens demonstrasjoner mot Donald Trump viste ifølge Raja at den stille, liberale og rause majoritet er i ferd med å våkne og innse at noe nå står på spill.

-Det viser at vi ikke lar oss skremme eller kue, sa Raja, før han spurte salen direkte: Vil dere ta til motmæle? Skal vi la dem ta fra oss anstendigheten?

-Vi må aldri tillate at våre medmennesker behandles uanstendig.