Øyeavdelingen på St. Olavs Hospital behandler dem med antibiotika.

- Vi beklager det som har skjedd. Vi ser svært alvorlig på det på grunn av merbelastningen som pasientene utsettes for, og fordi infeksjon er en synstruende komplikasjon, sier Marit Fagerli, sjef for øyeavdelingen.

- Betyr det at pasientene risikerer å bli blinde på det øyet som er infisert?

- Vi vet per i dag ikke nok om infeksjonen til å kunne si hvordan det går, men vi gjør alt vi kan for at synsresultatet skal bli så godt som mulig, sier Fagerli.

Setter 5000 sprøyter i året

Det var VG som først omtalte saken.

De ti pasientene som er rammet, var tidligere i uken på sykehuset for behandling for en øyesykdom. For de fleste pasientene handler det om sykdommen AMD, aldersrelatert maculadegenerasjon. Det er en sykdom der den gule flekken (macula) sentralt i netthinnen er svekket.

- Behandlingen gjøres ved å sette gjøres ved å sette en sprøyte i øyet. Vi setter 5000 slike sprøyter i året, og det er sjelden med komplikasjoner, forteller Fagerli.

Vet ikke årsaken

De fleste pasientene som nå er inne på grunn av infeksjon, er eldre. For å fjerne betennelsen har sykehuset valgt å operere disse ti pasientene og fjerne det såkalte glasslegemet, en geléaktig masse som fyller øyeeplets indre mellom linsen og netthinnen.

30 til 40 personer har vært inne for kontroll. Ti av disse har fått infeksjon, og er nå innlagt på sykehuset. Sykehuset har ennå ikke funnet årsaken til infeksjonene.

- Vi har varslet fylkeslegen og Statens Helsetilsyn. Mandag morgen starter vi en intern hendelsesanalyse for å finne ut hvordan dette kan ha skjedd, men vi har startet forarbeidet med dette i helgen, sier Fagerli.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.