Se pressekonferansen med den nye biskopen

Vi sendte direkte fra pressekonferansen med den nye biskopen i Nidaros, Herborg Oline Finnset (55).

Herborg Oline Finnset møter pressen i Erkebispegården.

Saken oppdateres.

Den nye biskopen møtte pressen i Øysteinssalen i Erkebispegården tirsdag morgen. Adressa.no sendte direkte fra pressekonferansen fra klokken 09.00.

Kirkerådets medlemmer gikk enstemming inn for Herborg Oline Finnset. Tirsdag klokken 09 kommenterte preses Helga Byfuglien og den nye biskopen saken. Mandag kveld fikk de to andre kandidatene som ikke ble valgt, beskjed om at de ikke nådde opp.

Bispekandidat. Kirkerådets medlemmer gikk enstemming inn for Herborg Oline Finnset som ny biskop i Nidaros.  Foto: Rune Petter Ness (arkiv)

 

- Gratulerer

- Vi gratulerer Herborg Finnset som ny biskop i Nidaros bispedømme, og vi gratulerer bispedømmet og Den norske kirke med en ny biskop, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum i en pressemelding.

Strinda-prosten Herborg Finnset var på forhånd favoritten til å ta over etter Tor Singsaas, som går av som biskop etter ni år.Finnset har bred erfaring fra arbeid med samisk kirkeliv, og har også vært med på å etablere og drive Tromsø Internasjonale Kirkefestival.

Innsettes 10. september

– Jeg sa ja til å bli nominert fordi jeg mener jeg har noe å bidra med ut fra min erfaring fra kirkelig ledelse. Jeg har en sammensatt erfaring som inkluderer tolv år som domprost i Tromsø og mange år som menighetsprest på bygda. Nidaros har kirkelige tradisjoner som jeg kjenner meg hjemme i, og jeg tror at jeg har kunnskap og erfaringer som gjør at jeg kan bidra på veien videre, har Finnset uttalt tidligere.

Les også: Biskopene vil ha Herborg Finnset som ny biskop i Nidaros

Den nye biskopen blir innsatt ved en gudstjeneste i Nidarosdomen 10. september.

Tre kandidater til intervju

Prost Herborg Oline Finnset og domprost Ragnhild Jepsen (47) fikk flest stemmer i den brede kirkelige avstemningsrunden. Finnset fikk flest nummer én-stemmer hos prestene og kirkelige ansatte i bispedømmet, samt landets proster. Hun ble også nominert som nummer én i Nidaros bispedømmeråd og hos landets biskoper.

Les også: Nidaros bispedømmeråd vil ha Finnset som ny biskop

Jepsen hadde sterkest støtte hos menighetsrådene i Nidaros og blant landets teologiske professorer. Den tredje kandidaten som ble intervjuet av Kirkerådet, og som var i tetsjiktet etter den første avstemmingsrunden, var prost Nils Åge Aune, Sør-Innherad.

På forsiden nå