Integrering:

Minoritetsungdommer får gå på skole med norske ungdommer

240 minoritetsspråklige elever, som inntil nå har gått på skole adskilt fra norske elever, blir fra neste høst fordelt på midtbyskolene, Heimdal- og Charlottenlund videregående skoler.

Hvordan lære norsk når kompisen min heter Mohammed? var spørsmål fra minoritetsungdommene da Høyre var på besøk hos Enhet for voksenopplæring på Lade for to år siden. Henrik Kierulf, Kjetil Utne, Ismail Muhyadin og Solvor Åsebø. 

Saken oppdateres.

– Dette vil endre hverdagen og påskynde integreringen for ungdommene, mener Høyres gruppeleder Henrik Kierulf, som har frontet denne saken i Fylkestinget.

Han viser til at dette er elever som er i samme alder som norske elever på videregående skole, men som mangler fullverdig grunnskoleopplæring.

- De savner naturligvis norske venner og ønsker å komme videre i livet sitt, eller som en av dem sa til meg under et besøk: Hvordan skal jeg lære meg norsk når vennene mine snakker arabisk til meg?

LES OGSÅ: Beskyldte Sandvik for å komme med «fake news»

LES OGSÅ: Nå skal Roan-barna få trygg skolevei

Egne klasser

I dag er det Trondheim kommunes Enhet for Voksenopplæring (EVO) som organiserer skoletilbudet til minoritetsungdommene, men fra høsten 2018 vil opplæringen foregå i videregående skoler. Da blir elevene flyttet til skoler i sitt nærområde.

- Selv om de i hovedsak fortsatt går i egne klasser vil dette legge til rette for at elevene møter norske elever i friminutt, i kantina, i fritiden, og kanskje i enkelte timer, sier Kierulf.

LES OGSÅ: Livslang rett til videregående utdanning

Nærmiljøet

Forslaget fra Fylkesrådmannen går ut på at elevene blir fordelt på Heimdal og Charlottenlund videregående skoler, samt Midtbyskolene.

- Det har tatt lengre tid enn vi hadde håpet på å få dette til, men nå får vi en god løsning, mener Kierulf, som mener det dreier seg om å lytte til de unge, og ta dem på alvor.

Han mener i tillegg at et større mangfold ved de videregående skolene er også positivt for alle elevene ved skolen.

Saken ble vedtatt i Fylkestinget onsdag.

På forsiden nå