Så mange trinn løp Eirik fra Trondheim i verdens lengste trappeløp

Eirik Eidsvåg la seg i hardtrening i høyblokkene på Risvollan for å takle verdens lengste trappeløp i Sveits.

Eirik Eidsvåg fra Trondheim brukte litt under halvannen time opp verdens lengste trapp.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Nylig sto han på toppen av Niesen, et fjell i Sveits som rager 2362 meter over havet, og skuet ut over Thunersjøen og de sveitsiske alpene etter en påkjenning av de sjeldne. Eirik Eidsvåg fra Trondheim fullførte nemlig verdens lengste trappeløp, bestående av 11 674 trappetrinn, da Niesen Treppenlauf ble holdt denne helga.

LES OGSÅ: Ønsker egen arena for terrengsyklister

Massiv stigning

Den totale distansen på løpet strekker seg ikke over mer en snaut tre og en halv kilometer, men med en høydeforskjell på drøyt 1670 meter blir det likevel en solid påkjenning. Det gir ei stigning på 55 prosent i snitt. På det meste er stigningen så høy som 65 prosent. Etter i underkant av halvannen time var det en mørbeint trønder som sto på øverste trappetrinn.

- Dette var noe jeg gjorde bare for å prøve det. Jeg vet jeg kan presse meg ganske hardt, og liker samtidig å utfordre meg selv. Man går på smertegrensen hele veien, så man blir ganske mør i beina etter hvert. Det er bare å bite sammen tennene, forteller han.

Trappetrinn så langt øyet kunne se. Eidsvåg måtte gå i kjelleren for å komme opp.   Foto: Privat

Den bratte reisen opp fjellet som også omtales som Den sveitsiske pyramide, går langs et togspor som vanligvis er betjent. Eidsvåg stilte i klassen for menn under 40 år, og endte som 34. beste utøver i sin klasse. I alle klasser var han den 67. beste av totalt 227 startende. De beste fullførte på litt i overkant av én time, mens de dårligste kom opp med en tid rundt to og en halv time. Det var mye selvpining og motivasjon som måtte til for å komme opp samtlige trappetrinn.

- Når du har gått i trappene en god stund tenker du bare at den neste toppen må være målet. Så finner du ut at det ikke stemmer, og da må du bare finne deg et nytt delmål å gå etter. Man ser ikke hele trappa, så en er nødt til å finne seg delmål hele tiden.

LES OGSÅ: Blir skremt av syklister i Bymarka

Beinhard opptrening

Det er heller ikke gjort på et blunk å komme på deltakerlista til trappeløpet. Man må faktisk kunne skilte med respektable resultater, gjennom for eksempel et maraton, noe Eidsvåg kunne gjøre. Selv med gode maratontider og en hel del crossfit-trening, var det behov for spesialtrening frem mot reisen til Sveits.

- Jeg hadde opptreningen min i trappene i høyblokka på Risvollan. To til tre ganger i uka trente jeg i dem, sier han.

I høyblokka er man tvunget til å gå opp trappene 45 ganger for at det skal tilsvare antall trinn man møter i Niesen Treppenlauf. Eller syv ganger opp Empire State Building i New York.

LES OGSÅ: Sykling på typiske turstier i marka bør forbys

- Ga mersmak

30-åringen er nå svært fornøyd med å ha gjennomført det verdenskjente trappeløpet.

- Det føles veldig bra. Jeg gjør det jo på grunn av interesse, og at jeg liker å ta nye utfordringer. Likevel har jeg gått rundt og vært spent, så det jeg sitter igjen med er lettelse og mestringsfølelse. Det er godt, understreker Eidsvåg.

Deler av løypa mot toppen gikk i kalde tunneler.  Foto: Privat

Både opplevelsen og resultatet gjør at han nå vurdrerer å utsette seg for smertene igjen.

- Det er første gang jeg har fått muligheten til å være med, og jeg må si at det ga mersmak. Jeg skal ikke utelukke deltakelse i årene som kommer.

LES OGSÅ: Det er lov å bruke hodet, selv om man har hjelm på det

Faktisk kan han se for seg etter hvert å bli en veteran i de sveitsiske trappene.

- Det finnes faktisk ei gruppe for dem som er over 60 år også, og det var ganske mange deltakere der som slo godt ifra seg, så jeg har mange år igjen ennå, avslutter han.

På toppen av Niesen er man hele 2362 meter over havet, og man har god utsikt mot alpefjellene i Sveits.  Foto: Privat

Følg Adresseavisen på  Facebook ,  Instagram  og  Twitter

På forsiden nå