Torsdag skrev Adresseavisen at kommunerevisjonen åpner for å politianmelde foreldre for barna fravær: Trondheim kommune må vurdere å politianmelde det som kalles «foreldremotivert fravær» blant elevene i grunnskolen, foreslo kommunerevisjonen etter å ha foretatt en revisjon av fravær i Trondheimsskolen.

- Samspill og dialog

Kommunalråd for Ap, Jarek Masinski, leverte et forslag i bystyret torsdag kveld hvor han understreker at oppfølgingen av stort elevfravær må skje i tett samspill og dialog med skolene og de foresatte. I Jasinskis forslag, som har støtte hos alle samarbeidspartiene i posisjon, foreslår de at det skal etableres felles rutiner og praksis for oppfølgingen av fravær.

- Men hva gjør man når dialogen har stoppet opp og fraværet for en elev i grunnskolen er på 50 prosent?

- Da må Barne- og familietjenesten (BFT) kobles inn og så må man finne løsninger i fellesskap.

- Mener du politianmeldelse er uaktuelt når det er foreldrene som er skyld i elevens fravær?

- Det åpnes for politianmeldelse i Opplæringsloven, og i ekstreme tilfeller kan det være nødvendig.

- Opprørende

Jasinski tror det er noen foreldre som tar for lett på fravær. Han understreker at når fraværet starter med fravær i gym, må man ta det alvorlig allerede da, for ikke å risikere at det blir enda mer. Men det han ble mest bekymret over i revisjonens rapport, var at når Barne- og familietjenesten kobles inn, er ansvarsforholdene mellom skole og BFT uklare, noe som kan føre til at eleven ikke følges godt nok opp.

- Det er opprørende at en så sårbar gruppe ikke følges opp slik de skal, sier han.

Bystyret vedtok torsdag at rådmannen må lage felles retningslinjer for permisjonssøknader, i strid med det rådmannen ønsker selv. Bystyret sluttet seg dermed til kommunerevisjonens anbefalinger. Revisjonen tror retningslinjer kan føre til en mer enhetlig praksis, og i beste fall også bidra til å redusere fravær.

De Grønnes Hilde Opoku mente det var bra med felles retningslinjer. Men advarte mot for stramme regler.