- Historieløst og respektløst

Vararodfører Hilde Opoku (Mdg) reagerer kraftig på naziflagget ved Byåsen barneskole.

Varaordfører i Trondheim Hilde Opoku er opprørt over Facebookedebatten om naziflagget ved Byåsen skole.   Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

I en Facebook-kommentar etter nyheten om naziflagget som natt til torsdag ble heist ved Byåsen skole skriver Trondheims vararodfører følgende:

«Dette er alvorlig. Til helga markeres det at det er 75 år siden Nazistene sendte slaver fra bla Jugoslavia til Trøndelag for å bygge tyske anlegg i landet. 2/3 av dem ble torturert og sultet til døde eller skutt...Noen av de overlevende har hatt barn, barnebarn og oldebarn på Byåsen skole. Jeg er en av dem, og blir forferdet over tonen i kommentarfeltet her...Dette er ingen lek, men en ideologi med forakt for mennesket. Ingenting å le av, eller bagatellisere!»

LES MER: Politiet fjernet naziflagg på barneskole i Trondheim

- Ikke noe å le av

Overfor Adresseavisen utdyper hun hva hun tenker.

- Det er veldig spesielt at vi ikke har kommet lengre enn at folk kan harselere og le av dette på Facebook. Når jeg la ut min kommentar var det svært få kommentarer som gikk på at dette er alvorlig og uakseptabelt.

- Hva tenker du om dem som har hengt opp flagget?

- Uansett om dette var ungdomsstreker eller er ment på alvor, er det alvorlig. Om det var ungdomsstreker tyder det på historieløshet. Da har vi en kjempeoppgave med å lære dagens ungdom om deres egen nære historie. Er det ment på alvor tyder det på en forakt for menneskeverdet. Uansett er det et alvorlig symptom på at ting ikke er som det skal, sier Opoku.

- Viktig å lære av historien

Hun skal selv legge ned krans under en minnemarkering til helga over slaver fra Jugoslvaia som ble sendt til Trøndelag av nazistene for 75 år siden.

- Jeg har selv vokst opp med mennesker som har vært svært preget av det de ble utsatt for i nazi-tida. Det er viktig å lære av historien. Min bestefar satt selv som fange på Falstad. Vi sender jo skoleklasser fra Trondheim til Falstad for å lære om nazi-tiden, men det er kanskje ikke nok, sier en opprørt varaordfører.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Naziflagget ble heist opp natt til torsdag ved Byåsen barneskole.  
        
            (Foto: Frank Lervik)

Naziflagget ble heist opp natt til torsdag ved Byåsen barneskole.   Foto: Frank Lervik

På forsiden nå