Rektor ved Byåsen barneskole:

- Jeg blir stum og målløs

Rektor ved Byåsen barneskole, Cato Høve, er sjokkert etter at et naziflagg ble heist i flaggstangen ved skolen natt til torsdag.

Rektor Cato Høve ved Byåsen barneskole sier flagget som ble heist ved skolen i natt står for absolutt alt norsk skole ikke skal stå for. Torsdag morgen var det flagget som skal henge i toppen, på plass.  Foto: Mariann Dybdahl

Saken oppdateres.

Rektoren var oppe tidlig torsdag morgen for å skrive tale til avgangselevene. Den talen fikk et ekstra budskap etter hendelsen i natt.

- Flagget symboliserer absolutt alt det norsk skole ikke skal stå for. Dette må jeg ta med i talen min i dag. Det handler om hva vi ikke kan akseptere. Vi aksepterer mye, men kan ikke tolerere diskriminering og rasisme. Vi skal stå for raushet, toleranse og inkludering, sier Høve.

- Jeg ble stum og målløs, fastslår han.

LES OGSÅ: - Dette er forkastelig

Han har ikke opplevd tendenser til noe lignende ved skolen tidligere.

Oppdaget av forbipasserende

Det var forbipasserende ved Byåsen skole som oppdaget at det grønne miljøflagget var byttet ut med et naziflagg. Etter at Adresseavisen kontaktet politiet dro de til skolen og fjernet flagget.

Da Mai Helen Reksen var ute på joggetur i halvfiretiden natt til torsdag oppdaget hun at det hang et naziflagg på hovedflaggstanga ved Byåsen barneskole.

Mai Helen Reksen (18) oppdaget naziflagget på Byåsen skole da hun var ute på joggetur.   Foto: MAI HELEN REKSEN

 

- Jeg synes det var veldig ubehagelig. Jeg bor like i nærheten og jeg ser det henger der fortsatt, forteller hun.

Tema i alle klasser

Rektor Høve sier at dette nå blir tema i alle klasser ved skolen i dag:

- Jeg skal ha møte med alle trinnlærerne. Timingen er uheldig i og med at det i dag er siste dag for 7. trinn. Det er en spesiell dag i og med at det er siste skoledag for 94 elever, sier Høve.

Rektor Høve sier at naziflagget blir tema i alle klasser ved skolen i dag.  Foto: Mariann Dybdahl

LES OGSÅ:  Reagerer på hakekors i snøen

De eldste elevene ved skolen hadde overnatting på SFO i natt.

- De har ikke sett eller hørt noe, så det må ha skjedd mens de sov godt. De kom løpende mot meg i morges for å fortelle hva som hadde skjedd, sier Høve.

- Uakseptabelt

Adresseavisen tok kontakt med politiet som umiddelbart sendte en patrulje. Da de ankom Byåsen skole ble flagget fjernet fra flaggstanga og sikret i en bevispose.

I løpet av natt til torsdag hadde noen heist et naziflagg i flaggstangen til Byåsen barneskole.  Foto: Mai Helen Reksen

 

- Dette er uakseptabelt og det var ingen tvil om at dette skulle fjernes. Det vil bli igangsatt etterforskning for å finne ut hvem som står bak, sier innsatsleder Anders Sjøtrø til Adresseavisen.

Les også: Politiet fjernet naziflagg på barneskole i Trondheim

På forsiden nå