- Konflikt mellom bilist og syklist er oppkonstruert

- Jeg tror ikke på denne konflikten mellom syklister og bilister, sier presseansvarlig i Den store styrkeprøven, Morten Mørk.

Eilen Brown fra USA er én av 139 kvinner som skal sykle Den store styrkeprøven fra Trondheim. Til sammen 1747 starter fra Trondheim. Brown trodde rittet startet kl 20, men må vente til 22. Det er hennes første gang. 

Saken oppdateres.

Klokken 22 fredag kveld starter Den store styrkeprøven – Trondheim – Oslo. De første syklistene starter frem til klokken 23.30. Så blir det en pause før det virkelig tar av når lagene starter med timinuttersintervall ved 04-tida grytidlig lørdag morgen.

Hele 1747 syklister starter i Trondheim – det er 241 flere enn i fjor – en økning på vel 15 prosent. 139 av de 1747 er kvinner. Hvis man tar med alle distansene er det totalt 5500 som deltar, men de færreste sykler altså hele veien fra Trondheim.

Gode nyheter fra Meterologisk institutt

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Trond Lien, har gode nyheter til syklistene som starter i Trondheim.

LES OGSÅ: Hva er egentlig dine rettigheter som syklist og bilist?

- Hvis de er heldige kan de faktisk slippe helt unna bygene. Kanskje er det noen byger ved midnatt, men de sykler i riktig retning. Så det vil uansett ikke ta lang tid før de når godværet, sier Lien.

- Hvordan ser det ut over Dovre?

- Det ser veldig bra ut. Oppholdsvær og vindstille. Godt vær blir det også videre nedover, sier Lien.

- Heldigvis! Det har alt å si, jubler presseansvarlig Morten Mørk og fortsetter:

- Det er merkelig det der: Det vi ikke kan gjøre noe med, er det som betyr mest.

- Vindstille over Dovre, sier meteorologen?

- Det er helt vilt! Det er så bra!

LES OGSÅ: Gullalderen for mosjonsrittene er over

Godord om bilistene

Pressetalsmannen har, kanskje noe overraskende, bare godord å si om bilistene:

- Vår erfaring er at bilistene passer godt på. Jeg blir også imponert over Lastebileierforbundet som har sms-aksjon hvor man blir bedt om å ta ekstra hensyn, og gjerne finne omkjøring.

- Sier du at bilistene holder seg godt bak syklistene, kjører godt ut og ikke kjører forbi før kysten er klar?

- Det sier jeg, ja. Jeg tror ikke på denne konflikten mellom syklister og bilister. Det virker oppkonstruert. Folk er hyggelige og klar over at syklistene kommer, mener Mørk.

LES OGSÅ: Noen syklister er veldig høflige

LES OGSÅ: Gratis elsykler til bedrifter skal øke sykkelbruken

Ris og ros til politiet

Mørk er også full av lovord om politiet. Han er ikke glad for at lagene ikke får ha følgebil, noe han mener er med på å gi dårligere sikkerhet. Særlig gjelder det for lagene når de skal gjennom tettstedene på Romerike. Men Mørk er imponert over innsatsen ellers.

LES OGSÅ: Slik skal trønderne gjenerobre Den store styrkeprøven

- Trondheims-politiet patruljerer strekningen før lagene kommer. Det kaller jeg service. Vi har jo opplevd tegnestifter på Klett og Støren, men politiet passer godt på oss. I Gudbrandsdalen er det hele tolv uniformerte MC-er. Operativt er politiet veldig bra, mener Mørk.

Blant dem som starter i morgentimene er det én som sykler sitt 51. sykkelritt Trondheim-Oslo, og en annen sitt 50. 70-åringen Leif Grimstveit sykler for 51. gang. 66-åringen Arne Blakkisrud sykler sitt 50. Han feirer jubileet med å få med seg 60 venner via Facebook.

På forsiden nå