Krangler om T-skjorter med «prest» på rumpa

Presteforeningen tilbyr T-skjorter med påskriften «Prest» på brystet og rumpa. Dette får både biskop og fungerende biskop til å reagere.

- Dårlig skjønn: - Som yrkesutøver skal en framstå profesjonell og tillitsskapende, og jeg synes dette er dårlig skjønn for å presentere seg som prest, mener Domprost og fungerende biskop Ragnhild Jepsen om de nye t-skjortene fra Presteforeningen.  

Saken oppdateres.

- Dette synest eg ikkje er greit! skriver domprost og fungerende biskop Ragnhild Jepsen på sin Facebook-vegg. Med teksten følger et bilde av en kvinnelig modell i svart T-skjorte med teksten «PREST» trykket i hvite bokstaver på brystet og over rumpa.

Flere melder seg på debatten, og er enige med Jepsen i at plasseringen av trykket ikke er god. Andre synes imidlertid at det er greit, og viser til at man kan velge hvor teksten skal stå.

Dette er en av t-skjortevariantene som tilbys til Presteforeningens medlemmer, og som Ragnhild Jepsen reagerer på. 

 

- Dårlig skjønn

- Det er sjølsagt plasseringa av «prest» bak på dameskjorta som ikkje er grei. Kva i all verden er det ein tenker å kommunisere med å setje yrkestittelen vår på eit klesplagg på denne måten? skriver Jepsen i Facebook-debatten.

«Nå utvider vi samarbeidet og vi produserer denne T-skjorta spesielt til dere (Presteforeningen, red, anm.). Den passer perfekt til mer uformelle situasjoner hvor det likevel er fint å vise sin rolle i forsamlingen», står det på produsentens nettside.

Ifølge bestillingsskjemaet kan man velge plasseringen av trykket – valgmulighetene er «rygg nede» og «rygg oppe» (sistnevnte over skulderbladene, red.anm.).

- Min reaksjon på bildet handlet like mye om at dette er uttrykk for en profesjon. Jeg synes ikke noe om å ikle seg slike klær, enten man er ingeniør, organist eller prest. Som yrkesutøver skal en framstå profesjonell og tillitsskapende, og jeg synes dette er dårlig skjønn for å presentere seg som prest. Og så var det en diskusjon på Facebook, der noen var enige, mens andre synes det var morsomt, sier Jepsen til Adresseavisen.

Dette er den andre varianten av t-skjorta, der trykket er plassert på ryggen. 

 

LES OGSÅ: - Skal kirka være taus? Nei, nei nei!

- Inviterer til sexistisk press

- Du skrev i Facebook-diskusjonen at det er plasseringen av «prest» bak på dameskjorta som ikke er grei?

- Da tenkte jeg på at det var den kvinnelige yrkesutøveren som hadde fått denne påskriften plassert der, og at den mannlige modellen hadde påskriften lenger oppe. Nå har jeg blitt gjort oppmerksom på at man kan velge plassering av teksten. Men også i yrkeslivet blir kvinner utsatt for et sexistisk press i større grad enn menn, og da skal man ikke utsette kvinner for dette ved å invitere til det, mener Jepsen.

Ragnhild Jepsen sier at hun kjenner lite til bakgrunnen for T-skjorta, annet enn at den er formidlet via presteforeningen sine nettsider, men laget av en annen produsent.

- Tafse-sted nummer én

På Facebook får Jepsen støtte fra nyutnevnt biskop i Nidaros, Herborg Finnset.

«Tekst på tafse-sted nr. 1? Kleint», kommenterer Finnset i tråden.

- Jeg synes det er upassende, og begrunnelsen ser du i Facebook-kommentaren. Jeg er helt enig med Jepsen, utdyper Finnset overfor Adresseavisen.

Tafse-sted: «Tekst på tafse-sted nr. 1? Kleint», skrev nyutnevnt biskop i Nidaros, Herborg Finnset, på Ranghild Jepsens Facebook-tråd. - Dette vitner om dårlig gangsyn, utdyper hun overfor Adresseavisen.  

 

LES OGSÅ: Herborg Oline Finnset (55) er den nye biskopen i Nidaros

- Du kan riktignok velge andre versjoner, men Presteforeningen har nå engang gått ut med dette som ett av alternativene. Hvordan vil det føles for en ungdomsprest å gå med denne skjorta, og hvilke reaksjoner vil den vekke, spør Finnset.

- Er ikke dette å overreagere på noe som er ment å være uhøytidelig og litt morsomt?

- Det er sikkert ment i beste mening. Men jeg mener det viser at de ikke har tenkt seg godt nok om, og at det vitner om dårlig gangsyn, sier Finnset.

- Ønsket fra våre medlemmer

Kommunikasjonsrådgiver Emil Skartveit i Presteforeningen begynner å le da Adresseavisen stiller spørsmålet og mener at dette er en «agurksak».

- Først vil jeg si at dette er T-skjorter med trykk oppe eller nede på ryggen, og plasseringen av trykket er valgfritt både for kvinner og menn.

- Hva er bakgrunnen for T-skjorta?

- Bakgrunnen er et ønske fra våre medlemmer om et plagg som kan brukes i sammenhenger der de føler at prestesnippen blir for høytidelig. For eksempel om du er på en ungdomskonsert i kirkelig sammenheng. En del yngre prester har ønsket dette. Folk har tatt veldig godt imot den, sier Skartveit.

- T-skjorta vil ikke passe på høymesse i Nidarosdomen, men gir mening på en konfirmantleir eller samling for ungdom, mener Skartveit.

Rettferdig handel

Han understreker også at skjorta er en del av et rettferdig handel-program, noe som er viktig for foreningen.

- Det skal være kvalitet og rettferdig handel, vi vil ikke bestille T-skjorter til ti kroner, sier han.

Skartveit opplyser at plasseringen nederst på skjorta kom etter ønske fra medlemmer om å ha noe som var mindre iøynefallende.

På forsiden nå