Nye funn under Klemenskirken

Riksantikvaren sier de i neste uke vil presentere nye funn som er gjort under Klemenskirken i Trondheim.

Statsråd Vidar Helgesen besøkte utgravningsstedet i mai.  Foto: Therese Alice Sanne

Saken oppdateres.

NRK skrev fredag at arkeologene har funnet to nye kirker under Klemenskirken. Den ene kirken skal ha blitt funnet for to uker siden og skal være i meget god stand. Begge kirkene er ifølge NRK funnet under Klemenskirken, de er dermed eldre enn Olav den helliges kirke - og forskerne regner med de stammer fra 1000-tallet.

LES OGSÅ: Her lå Olav den hellige i 25 år

- Statusoppdatering

Riksantikvaren ønsket fredag ikke å bekrefte hva de har funnet.

- Det jeg kan si er at vi vil invitere til en statusopdatering når det gjelder nye funn i neste uke. Det gjøres hele tiden funn i forbindelse med denne utgravningen, og når det gjelder de siste funnene, gjenstår noe mer arbeid før vi informerer om disse i løpet av neste uke, sier Karen Thommesen hos Riksantikvaren.

LES OGSÅ: Erik Jondell leder Klemenskirke-prosjektet

Oppsiktsvekkende funn

Det var i november i fjor at arkeologene kunne melde om et oppsiktsvekkende funn: Under utgravinger i Trondheim sentrum hadde de funnet rester av det de mener er Klemenskirken, Olav den helliges kirke. Klemenskirken var starten på olavskulten, og i generasjoner har kirken vært et mysterium for historikere og arkeologer.

Funnet ble omtalt som det viktigste arkeologiske enkeltfunnet i Trondheim på over ett hundre år - noe som ville gi internasjonal gjenklang.

LES OGSÅ: Koteng får bygge over sensasjonsfunnet

Ble andektig

I mai kom statsråd Vidar Helgesen på besøk, og han hadde med seg 31 millioner kroner til Klemenskirken. Pengene skal brukes til å fullføre utgravningen, i tillegg til å lage et besøkssenter slik at de sensasjonelle funnene kan vises fram for offentligheten.

LES OGSÅ: 31 millioner og et nytt, fasinerende funn

På spørsmål om hvordan han opplevde å komme til utgravningsstedet, svarte Helgesen:

- Jeg blir andektig. Å se pallen der Olav den hellige lå. Trondheim har alltid hatt en viktig rolle i norsk historie, og disse funnene viser nettopp det i enda sterkere grad enn tidligere, sa Helgesen og la til:

- Dette er viktig for Trondheim og turistnæringen her - ja, for hele Norge.

LES OGSÅ: Olav den helliges kirke på arkeologisk toppliste

På forsiden nå