Starmus er også sommerskole og aktiviteter i byen

For å gjøre Starmus til en festival for flest mulig, blir det sommerskole for barn og unge og aktiviteter for alle på Torget.

Charlie Duke er en av de tolv som har gått på månen. Tirsdag møter han barn på Torget sammen med svenskenes astronaut, Christer Fuglesang. 

Saken oppdateres.

Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og NTNU har lagt seg i selen for at Starmus skal bli en bred festival som feirer kunnskap og nysgjerrighet.

LES OGSÅ: Slik blir byprogrammet for Starmus

Tre dager på Torget

Starmus Open Space på Torget starter tirsdag og er åpent for alle. Det blir aktiviteter og masse musikk i tre dager med Stian Barsnes Simonsen som konferansier. Tirsdag er temaet verdensrommet. Da blir det blant annet møte med astronauter, konserter og barnehagene får vise frem sine tegninger med tema månelanding på Torget. Hver dag blir det vitenshow med Forsker-Frederic.

LES OGSÅ: Månevandrere i Trondheims gater

Onsdag er temaet nysgjerrighet. Newton-Selda (Ekiz) holder fysikkshow og en ung astronom dukker opp. At nobelprisvinnere foreleser for barn og unge er neppe vanlig, men May-Britt Moser skal forklare det unge publikummet om hjerneceller og hukommelse.

Robotene kommer

Torsdag er det robotdag på Torget. Det blir robotshow der ulike roboter får vist seg frem.

LES OGSÅ: Borgars ferd mot Apollo 17

Hver dag er det mulig å bli kjent med Body Worlds utstillingen av ekte menneskekropper, man kan teste VR-briller, stakesimulatoren "Skierg", bygge Marblerun, det er fantasiverksted, buttonverksted, tegneverksted og matverksted med folk fra Credo.

LES OGSÅ: Starmus blir faglig like godt

Alle tre dager vil det foregå Starmus-aktiviteter i Folkebiblioteket og ved Vitensenteret. Blant annet viser Unni Eikeseth fra Newton eksperimenter som du MÅ gjøre hjemme. I biblioteket og Litteraturhuset blir det samtaler og foredrag, Erik Tandberg, romfartens «grand old man» i Norge, er en av dem som bidrar. I tillegg har sponsorer og bedrifter lagt opp til ulike tilbud.

Sommerskole

Parallellt med hovedprogrammet i Trondheim Spektrum foregår sommerskolen Starmus Science Camp. Dette er for

påmeldte elever fra 5-10. trinn i trondheimsskolene og

elever i videregående skole.

LES OGSÅ: Einstein for vår tid

Campen er fulltegnet med 1000 barn og unge. Aktivitetene foregår i Trondheim Spektrum, i Realfagbygget, NTNUs campus, Vitensenteret og Vitenskapsmuseet. Deltakerne får møte fagfolk fra NTNU og gjester fra Starmus hovedprogram. Bygging av en base på Mars i Minecraft, robotprogrammering, fridykking, laserkutting, eksperimenter innen kjemi, fysikk og teknologi og en rekke ulike kurs i lyd- og musikkproduksjon er blant aktivitetene.

Astrorock

På kvelden er det foredrag og musikktilbud åpent for alle i kultursenteret ISAK. Romturisme, livet i rommet, kolonisering av Mars, gruvedrift på asteroider er temaer som blir berørt. Folk som astronaut Sandra Magnus, astrofysiker Erik Newth og Jill Tarter holder foredrag, og astrofysiker Pål Brekke skal ta publikum med på en kosmisk reise gjennom rockens historie. Sommerskolen starter mandag og går hele uka.

Mandag morgen snakker Harrison Schmitt på Litteraturhuset. Schmitt var med på den siste ferden til månen. Bildet er fra da astronauten besøkte Norges geologiske undersøkelse etter månedferden. 

Mandag morgen snakker Harrison Schmitt på Litteraturhuset. Schmitt var med på den siste ferden til månen. Bildet er fra da astronauten besøkte Norges geologiske undersøkelse etter månedferden. 

Kanskje NTNU-roboten Pepper dukker opp på Torget? 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Kanskje NTNU-roboten Pepper dukker opp på Torget?  Foto: Richard Sagen

Erik Tandberg holder foredrag om romfart.  

Erik Tandberg holder foredrag om romfart.  

På forsiden nå