Starmus-sjefen:

Lover uansett å «rocke» Trondheim

Starmus-general Garik Israelian lover å gjøre alt for at Stephen Hawking, Buzz Aldrin og Alexei Leonov skal komme til Trondheim senere.

Starmus-grunnlegger Garik Israelian gir ikke opp å få Hawking, Aldrin og Leonov til Trondheim - en gang.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Mandag foregikk den offisielle åpningen av Starmus IV i Trondheim Spektrum.

LES OGSÅ: Ti ting du bør vite om astrofysikk

Starmus-sjefen øste lovord over kunnskapsministeren, NTNU, Starmus-teamet i Trondheim, Trondheim kommune, sponsorene og sin egen organisasjon i åpningstalen.

- Vi har rocket Tenerife. Nå skal Starmus rocke Trondheim og Norge. Kanskje skal vi rocke på månen en gang i fremtiden, sa Israelian, som mener musikk og vitenskap er en fullkommen kombinasjon. Han gjorde et poeng ut av at Starmus denne gangen har gått nye veier med et åpent program, og eget opplegg for barn og unge for å nå bredere ut med budskapet om vitenskap.

LES OGSÅ: Starmus for alle

Israelian tok også opp frafallene etter at Stephen Hawking, Buzz Aldrin og Alexei Leonov meldte avbud i siste liten.

- Ja, jeg vet dere er oppbragt. Og jeg er mer oppbragt enn dere. Vi vil gjøre vårt beste for å få dem til Trondheim, hvis de er ok. Vi vil gjøre alt vi kan for å få dem hit, lovte Garik Israelian.

Ministeren angrer ikke

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hilste også ved åpningen og sa at Starmus var en feiring av det vitenskapen skal handle om: Nygjerrighet og utforskning.

LES OGSÅ: Nasa - et barn av den kalde krigen

- Hvis NTNU har lyst, synes jeg Starmus skal fortsette som en nasjonal begivenhet, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Adresseavisen.

Regjeringen spyttet inn 10 millioner i Starmus. Isaksen angrer ikke.

LES OGSÅ: - Uflaks, sier Starmus-grunnlegger

- Jeg synes dette er kjempespennende. Etter et møte med Edvard Moser som fortalte om festivalen og når NTNU var om bord, var jeg sikker på at dette var noe vi ønsket å støtte. En festival som feirer realfag kompletterer det vi har fra før med Abelprisen i Oslo og Holbergprisen for humaniora i Bergen. Jeg håper det går bra.

- Men festivalen har mistet tre nøkkelpersoner?

- Ja, men jeg ser det er mye folk her nå. I år var det viktig å få etablert Trondheim som ny lokalisering. Ulempen var at det ble så kort tid til å planlegge. Tanken er kanskje å ha den fast her, sier Isaksen.

LES OGSÅ: Tror vi finner ut om vi er alene i universet

- Setter Norge på kartet

Selv har han lest Stephen Hawkings bestselger «A Brief History of Time» og ønsket å møte både Stephen Hawking og Buzz Aldrin.

- Men det er mye annet bra på programmet, så det tror jeg går bra, sier ministeren, som i går fortsatt hadde et håp om å møte Brian Eno og Steve Vai.

- Regjeringen støttet med ti millioner kroner. Får dere valuta for pengene?

- Det vet vi ikke ennå, men det er mer enn verdt å forsøke. Når NTNU er så helhjertet, setter dette Norge på kartet på en god måte, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Støttespiller: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser for seg nye Starmus-festivaler i Trondheim. I forgrunnen sjefen for EUs mektige forskningsråd, Carlos Moedas. 

Støttespiller: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ser for seg nye Starmus-festivaler i Trondheim. I forgrunnen sjefen for EUs mektige forskningsråd, Carlos Moedas. 

På forsiden nå