Starmus på BBC

Komikeren Robin Ince og BBCs store vitenskapsformidler Brian Cox laget radioprogram på scenen på Starmus.

Fysikkprofessor Brian Cox og komikeren Robin Ince (i midten) lage radioprogram for BBC i Trondheim Spektrum. 

Saken oppdateres.

Det er ikke hver dag Trondheim er på BBC radio. «The Infinite Monkey Cage» er et populærvitenskapelig radioprogram på BBC 4, og denne episoden er programmet helt viet Starmus -festivalen.

LES OGSÅ: Stephen Hawking kan ikke komme til Trondheim

LES OGSÅ: - Uflaks, sier Starmus-generalen

Astronaut spesial

De britiske programlederne hadde fått med seg et panel bestående av fire astronauter. Den som har reist lengst ut i rommet av dem var Charlie Duke, tiendemann og yngste mann på månen i 1972. Duke er også kjent som stemmen med sørstatsdialekt i kontrollrommet i Houston under den aller første månelandingen i 1969.

LES KOMMENTAREN: Starmus en styrke for byen og NTNU

Brian Cox og Robin Ince laget radioprogram fra Starmus med blant andre astronautene Sandra Magnus og Calude Nicollier. 

 

Morsom månemann

Duke tilbragte tre dager på månens overflate. Det blir peanøtter mot Sandra Magnus som også deltok i BBCs radioprogram. Hun har flere ferder bak seg og har til sammen tilbragt fire og en halv måned på den internasjonale romstasjonen.

Sandra Magnus har tilbragt fire og en halv måned i rommet mens sveitsernes astronaut Claude Nicollier nøyde seg med 43 dager. 

 

- Jeg har bare vært på én tur, men når du først skal dra bare en gang så er det fint at det var til månen, sa Duke, og vakte latter i salen. Mange hadde tatt turen til å overvære radioprogrammet som var en del av morgenprogrammet på Starmus.

LES OGSÅ: Ti ting du bør vite om astrovitenskap

Store formidlere

Starmus har klart å få A-laget av vitenskapsformidlere til Trondheim. Brian Cox er professor i astrofysikk og står bak flere storslagne vitenskapsserier på BBC tv. I «The Infinite Monkey Cage» får han god hjelp av komikeren Robin Ince til å sprite opp programmet med humor. Ince fikk stadig vekk salen til å le.

LES OGSÅ: Slik blir byprogrammet for Starmus

Veteranen fra Apollo 16, Charlie Duke, hadde flere vittige kommentarer under programmet. 

 

Tungvekter Tyson

Cox deltar har deltatt på Starmus før, og skal bidra også under festivalen i Trondheim. Det samme skal den store vitenskapsformidleren Neil DeGrasse Tyson, astrofysikeren driver mye i samme gate som Cox. Tyson er også en av de tre vinnene av årets Stephen Hawking-pris for fremragende vitenskapsformidling som deles ut i morgen.

På forsiden nå