Månestein stilles ut

Vitenskapsmuseet vil i dag stille ut månesteinen som Apollo 11-astronautene brakte med seg tilbake, i en times pop-up utstilling.

Vitenskapsmuseets Karstein Hårsaker gir Borgar Jønvik en eksklusiv titt på plaketten med månesteinen. I en times pop-up i dag kan Starmus-publikumet få en eksklusiv titt på en eksklusiv stein.   Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Etter å ha tilbrakt mesteparten av sine 44 år i Trondheim i en pappeske på Vitenskapsmuseet, blir det i dag anledning til å beskue månesteinen som astronaut Harrison Schmitt overrakte byen i 1973. Men det gjelder å være rask. Den er kun utstilt i en time, mellom 15.30 og 16.30.

Månesteinen er et populært og verdifullt samlerobjekt og trenger sterk bevoktning. Mange av månesteinbitene som ble donert til verdens land etter at mennesket første gang satte sin fot på månen i 1969 er forsvunnet i tyveri eller naturkatastrofer. 


Månesteinmysteriet

B97791127Z.1_20170616112421_000+GB9H7K50.1-0.png 

Under måneferdene med Apollo 11 og Apollo 17 tok astronautene med seg månesteiner tilbake til jorda. Steinene er blitt delt opp i rundt 370 mindre deler, satt på plakett sammen med mottakerlandets flagg og donert til 135 land og 50 amerikanske stater.

Månesteinene er attraktive samlerobjekter. I 1993 betalte en samler 442 000 dollar for kjøp av 0,2 gram månestøv fra Sovjets Luna 16 ekspedisjon, og ettersom årene har gått, har mange av Apollo-steinene forsvunnet i revolusjoner, tyveri og brann. Blant annet har to steiner gitt til Gaddafis regjering i Libya og en stein gitt til Romanias tidligere diktator Nicolae Ceausescu forsvunnet etter revolusjoner i disse landene. Maltas stein fra Apollo 17 ble stjålet, og Irlands stein fra Apollo 11 forsvant etter en brann i et observatorium i Dublin. Det har også vært dokumenterte forsøk på å selge Spania og Kypros sine månesteiner.

Etter at Nasa etterlyste tapte månesteiner i 1998, er minst 77 av de forsvunne steinene sporet opp.

To av månesteinene er donert til Norge. Steinen fra Apollo 17-ferden i 1972 er utstilt i Geologisk Museum i Oslo. Den andre steinen ble brakt til Trondheim av astronaut Harrison Schmitt i 1973. Denne steinen var en periode registrert som forsvunnet. Selv om den ikke er utstilt, har den imidlertid hele tiden vært i Vitenskapsmuseets besittelse og er nå registrert som gjenfunnen hos Nasa.

Plaketten med steinen har kun vært utstilt og tilgjengelig for publikum et par ganger. Vitenskapsmuseet hadde håpet å kunne stille den ut under Starmus-festivalen, men da det krever store sikkerhetstiltak, har ikke museet kapasitet under storsatsingen Body Worlds.

Kilde: Vitenskapsmuseet i Trondheim, collectspace.com, Aftenposten

 

Derfor så det ut til at Vitenskapsmuseet ikke ville ha ressurser til stille ut steinen, som er en del av den steinen som astronautene Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins tok med seg tilbake til jorda fra den aller første ferden til månen. Det var imidlertid etter den siste måneferden, til Apollo 17, steinen kom til byen, med Harrison Schmitt.

Steinen vil være utstilt på Starmus' messeområde, og man må ha Starmus-billett for å komme inn. Museets samlingsansvarlig Karstein Hårsaker og museumsdirektør Reidar Andersen vil være til stede mens steinen er utstilt.

Eksklusivt møte: Da astronaut Harrison Schmitt kom til Trondheim for å overrekke månesteinen til det norske folk i 1973, var unggutten Borgar Jønvik fra Steinkjer spesielt invitert.   Foto: Adresseavisen Arkiv

Steinkjergutten Borgar Jønvik, som året før hadde året deltatt på en NASA-invitert ungdomstur for å overvære utskytingen av Apollo 17, ble spesielt invitert til overrekkelsen i 1973.

Her kan du lese om den gang Borgar fikk en hilsen fra månen

På forsiden nå