Etter å ha tilbrakt mesteparten av sine 44 år i Trondheim i en pappeske på Vitenskapsmuseet, blir det i dag anledning til å beskue månesteinen som astronaut Harrison Schmitt overrakte byen i 1973. Men det gjelder å være rask. Den er kun utstilt i en time, mellom 15.30 og 16.30.

Månesteinen er et populært og verdifullt samlerobjekt og trenger sterk bevoktning. Mange av månesteinbitene som ble donert til verdens land etter at mennesket første gang satte sin fot på månen i 1969 er forsvunnet i tyveri eller naturkatastrofer.

Derfor så det ut til at Vitenskapsmuseet ikke ville ha ressurser til stille ut steinen, som er en del av den steinen som astronautene Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins tok med seg tilbake til jorda fra den aller første ferden til månen. Det var imidlertid etter den siste måneferden, til Apollo 17, steinen kom til byen, med Harrison Schmitt.

Steinen vil være utstilt på Starmus' messeområde, og man må ha Starmus-billett for å komme inn. Museets samlingsansvarlig Karstein Hårsaker og museumsdirektør Reidar Andersen vil være til stede mens steinen er utstilt.

Eksklusivt møte: Da astronaut Harrison Schmitt kom til Trondheim for å overrekke månesteinen til det norske folk i 1973, var unggutten Borgar Jønvik fra Steinkjer spesielt invitert. Foto: Adresseavisen Arkiv

Steinkjergutten Borgar Jønvik, som året før hadde året deltatt på en NASA-invitert ungdomstur for å overvære utskytingen av Apollo 17, ble spesielt invitert til overrekkelsen i 1973.

Her kan du lese om den gang Borgar fikk en hilsen fra månen