Fylkesordføreren ønsker ny festival

- Dette forsterker inntrykket av Trondheim som kunnskapsbyen og Norges beste studiested, sier Tore O. Sandvik (Ap).

Den verdenskjente fysikeren Stephen Hawking kom ikke til Starmus-festivalen, men deltok via Skype. 

Saken oppdateres.

Sammen med trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) og NTNU-rektor Gunnar Bovim peker fylkesordføreren på den store nasjonale og internasjonale oppmerksomheten Starmus får.

- Det har vært veldig bra. Nå vises det også internasjonalt, sier Sandvik.

Han sier interessen viser at mange er fascinerte og interesserte i vitenskapelige tema.

- Norsk skole har nok ikke vært god nok til å knytte teoretiske fag som matematikk, fysikk og kjemi til praktiske ting. Ungene som er her skal knekke fremtidens nøtter, eller løse problemer vi ikke engang har tenkt på. Det må vi ta med oss når vi går videre med en teknologi- eller vitenskapsfestival, sier Sandvik, som mener Trondheim bør stå for flere slike arrangementer.

Astrofysikeren Neil deGrasse Tyson, som deltok på Starmus, vil feriere i verdensrommet.

Barn og unge

NTNU-rektoren trekker spesielt frem de populære barne- og ungdomsarrangementene.

- Jeg er veldig stolt av det vi har fått til. Du må bli optimist for fremtiden når du møter så mange ivrige og engasjerte barn og unge, som har deltatt på arrangementene, sier Bovim.

Han trekker også frem støtten fra byen, fylket, staten og tunge sponsorer. Til sammen spyttet de inn 30 millioner kroner i Starmus, for å dekke utgifter til foredragsholdere, lokaler og lokale arrangementer rettet inn mot barn og unge. Bovim vil likevel ha en grundig evaluering før han uttaler seg om Trondheim og NTNU bør være vertskap for en ny Starmus-festival.

LES OGSÅ: Fikk stjerner i øynene av ekte astronauter

- Bedre enn ventet

Det er trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) enig i. Hun er likevel klar på at Starmus ble enda bedre enn hun våget å tro på forhånd.

- Dette er blitt til på bare 10–11 måneder. Mange har gjort en fantastisk jobb. Det har vært en utrolig dugnad, sier Ottervik, og ramser opp enkeltarrangement med 3000 tilhørere, 1000 barn på science camp og tusenvis på Torget på open space.

- Vi har opsjon på to festivaler til, men vi skal sette oss ned og diskutere ting først. Men jeg har lyst til å si at dersom de 1000 ungene som har vært på Science Camp melder fra at det er supert, så skal vi gjennomføre noe uansett, sier Ottervik.

LES OGSÅ: Nobelprisvinner beklager kvinne-kommentarer

- God bruk av penger

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener også festivalen var veldig bra.

- Jeg mener sterkere enn før at det er et arrangement som kler Trondheim og NTNU godt. Mange deltok, og ikke minst var det mange unge folk, sier Røe Isaksen.

Regjeringen bidro med ti millioner til årets Starmus.

- Jeg mener det var god bruk av våre penger nå, for festivalen ville ikke kommet på plass uten at staten bidro. Men det betyr ikke automatisk at beløpet blir like stort hver gang. Men på samme måte som Regjeringen støtter Holbergprisen i Bergen og Abelprisen i Oslo, et det naturlig at Regjeringen støtter Starmus i Trondheim, sier Røe Isaksen.

På forsiden nå