- Med smarttelefoner blir dagens unge dårligere rustet til å være menneske

Maryanne Gosling (66) fra Irland har ingen barnebarn selv, men har mye bestemor-kunnskap å lære bort.

Maryanne Gosling (66) fikk aldri barn selv. - Men man kan ha masse bestemorkunnskap selv om man ikke har egne barnebarn, sier den irske kvinnen. 

Saken oppdateres.

I helgen var hun en av 23 bestemødre fra hele Europa som deltok på et treff i Trondheim i regi av grasrotbevegelsen Council of European grandmothers. Den ideelle organisasjonen er en avlegger av den internasjonale ringen med bestemødre fra urbefolkningen, Council of Thirteen Indigenous Grandmothers.

LES DEBATT: Vi er i gang med årets feriekabal: Fotballskole, bestemor, delt ferie og klump i magen. Det går jo ikke opp

- Organisasjonen har flere bestemorsirkler over hele verden, og formålet er å utveksle kunnskap oss imellom og lære neste generasjoner hvordan de skal ta vare på skikker og tradisjoner, mellommenneskelige relasjoner, sin egen opprinnelse og ikke minst naturen, sier Swami Nityamuktananda.

- Hva har dere bestemødre til felles – selv om dere kommer fra ulike land?

- Vi er opptatt av å ta vare på miljøet. Unge i dag er i ferd med å miste både kontakten med hverandre og kontakten med naturen. I stedet er det smarttelefoner og teknologi som tar over, og de mister mye av det å være menneske – nemlig hvordan vi skal forholde oss til hverandre og oppføre oss mot andre på best mulig måte, sier Swami Nityamuktananda.

- Ble henrettet

Hun er en av mange vise kvinner i den internasjonale bestemorsirkelen, og reiser verden rundt for å undervise i filosofi. Hun kalles en swami, og bruker alltid oransje klær slik buddhistiske munker bærer oransje munkekapper. Hun bestemte seg for å etablere en europeisk bestemorgruppe, og i helgen møttes bestemødre fra blant annet Litauen, Spania, Italia, Sveits og Sverige i Trondheim for å delta i organisasjonens tredje møte.

LES OGSÅ: Er barnet ditt sint, trist eller grisk? Les dette

- Hos urbefolkningen har vise kvinner blitt respektert gjennom tidene. I Europa har det vært en helt annen kultur, her ble sånne damer brent på bålet eller henrettet på andre måter, sier Nityamuktananda.

Hun er født i Tyskland, men er britisk statsborger. I dag bor hun i Italia, men har bodd verden over – blant annet i Kina, Australia og Hongkong.

- Siden jeg ikke har noe hjemsted, pleier jeg å si at jeg kommer fra kloden, sier hun og smiler forsiktig.

- Vanskelig å være et godt menneske

Maryanne Gosling fra Dundalk i Irland er opptatt av at god, gammel visdom blir ført videre hos kommende generasjoner.

- Det er snakk om både livskunnskap, matlaging og håndverk. Jeg ble dessverre ikke velsignet med egne barn, men har alderen til en bestemor og dermed masse bestemorskunnskap å by på. Blant annet har jeg nieser og nevøer som jeg lærer opp, i det vanskelige faget å skulle være et godt menneske, ler Gosling.

Hun ble nettopp 66 år.

- Og da får man ta kollektivtransport gratis i Irland!

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Bestemortreff: Bestemødre fra hele Europa møtes i Trondheim denne helgen i regi av grasrotbevegelsen Council of European grandmothers. Her er det en av arrangørene og bestemødrene, Vibeke C. Støren, som tar seg en svingom med Jon Langørgen i et underholdningsinnslag utenfor Hornemannsgården. 

Bestemortreff: Bestemødre fra hele Europa møtes i Trondheim denne helgen i regi av grasrotbevegelsen Council of European grandmothers. Her er det en av arrangørene og bestemødrene, Vibeke C. Støren, som tar seg en svingom med Jon Langørgen i et underholdningsinnslag utenfor Hornemannsgården. 

Klok, gammel dame: Kloke bestemødre er en ressurs, og Swami Nityamuktananda (oransje klær) - opprinnelig fra Tyskland - er grunnlegger av bestemorbevegelsen Council of European grandmothers. I helgen møttes bestemødrene i Trondheim. 

Klok, gammel dame: Kloke bestemødre er en ressurs, og Swami Nityamuktananda (oransje klær) - opprinnelig fra Tyskland - er grunnlegger av bestemorbevegelsen Council of European grandmothers. I helgen møttes bestemødrene i Trondheim. 

På forsiden nå