Sjeldent nederlag for Ap i formannskapet:

Ap måtte til slutt gi seg i saken om Olav Gjærevolls plass

Bare Ap og SV ville utsette saken om Olav Gjærevolls plass nok en gang. De andre partiene sikret vedtak i den betente navnestriden.

Ap fikk ikke flertall for nok et utsettelsesforlag i saken om Olav Gjærevolls plass.  Foto: Berit Baumberger

Saken oppdateres.

24. september i fjor var det 100 år siden Olav Gjærevoll ble født. Da foreslo Geir Wage (Ap) å hedre botanikeren og politikeren med å oppkalle et sted etter ham. Gjærevoll var Norges og verdens første miljøvernminister. Rådmannen kom med flere forslag til aktuelle områder, deriblant parkeringsplassen mellom Vitenskapsmuseets bygninger Gunnerushuset og Suhmhuset. Dette forslaget ble imidlertid vraket av kulturkomiteen med Ap i spissen. De ønsket da at Museumsplassen blir «Olav Gjærevolls plass». Waage sa i begynnelsen av juni.

- Olav Gjærevoll nærmest bygde opp vitenskapsmuseet, og hadde sitt virke der. Det er helt rett at han får en plass oppkalt etter seg i nærheten. Og det holder ikke med en parkeringsplass slik som rådmannen innstilte på, sa Waage til Adresseavisen da.

Les også: Adresseavisen mener: Finn en annen plass

Støttet rådmannens anbefaling

I formannskapets møte tirsdag fremmet Geirmund Lykke (KrF) et forslag på vegne av KrF, MDG, H, Frp og Venstre om å støtte rådmannens anbefaling. Samtidig understrekes betydningen av å opparbeide plassen slik at den hedrer Olav Gjærevoll på en verdig måte.

Botanikeren og politikeren Olav Gjærevoll skal hedres med en plass oppkalt etter seg.   Foto: Sølvi Sand

Ap, på sin side, hadde nå gått med på at Museumsplass ikke bør bytte navn. Men de ville likevel ikke støtte KrF sitt forslag i første omgang. De ønsket nok en runde med utredning og dialog med eier av plassen, NTNU. Dette var Aps forslag – som falt med fem mot seks stemmer:

«Formannskapet utsetter saken og ber Rådmannen ta kontakt med NTNU angående et egnet sted å oppkalle etter Olav Gjærevolls plass, eksempelvis plassen mellom NTNU Vitenskapsmuseets bygninger Suhmhuset og Gunnerushuset på Kalvskinnet. Formannskapet understreker at det er en forutsetning at stedet blir opparbeidet slik at det hedrer Olav Gjærevoll på en verdig måte. Rådmannen bes orientere formannskapet etter dialog med NTNU om finansiering og framdriftsplan.»

- Fint sted

Aps Marek Jasinski begrunnet dette slik:

- Det viktigste for oss er at det blir en plass oppkalt etter Olav Gjærevoll. Benkene på plenen ved parkeringsplassen er et fint sted der jeg selv spiste lunsj da jeg jobbet på Vitenskapsmuseet.. Men vi ber vi om at saken utsettes til NTNU har sett på saken. Vi ønsker ikke en reprise av Hjalmar Andersens plass, sa Jasinski, med henvisning til plassen som enda ikke er opparbeidet ordentlig flere år etter at den ble navngitt.

Lykke argumenterte på sin side for å avgjøre saken med en gang:

- Saken har vært utsatt flere ganger og den har vært på mye vandring. Rådmannen har anbefalt oss lokaliseringen, og tiden er overmoden for en konklusjon, sa Lykke.

Omforent løsning

Politikere fra alle partier understreket imidlertid viktigheten av en omforent løsning, og etter at Ap og SV innså at de ikke vant frem med sitt forslag, stemte de for forslaget til KRf og sikret dermed et enstemmig forslag. Ordfører Rita Ottervik tok imidlertid ordet:

- Jeg håper innstendig at vårt vedtak følges opp og at det blir realisert raskt og jeg håper også at plassen til Hjalmar Andersen blir opparbeidet snart. Når man nå foreslår å navngi parkeringsplassen, så må man i dialog med NTNU. Intensjonen til alle parter har vært god her. Så håper jeg at rådmannen merker seg i slike navnesaker at man får utredet også når man kan få realisert det på en god måte. Dette er en bønn til rådmannen, sa ordføreren.

Dermed klarte ikke Ingrid Skjøtskift (H) å la saken helt ligge:

- Jeg støtter det ordføreren sier fullt ut. Men kritikken her er nok først og fremst til politikerne her som har klabbet det til, sa Skjøtskift, men henvisning til Ap som altså lenge insisterte på å endre navn på Museumsplassen heller enn å følge rådmannens anbefaling.

Ottervik fulgte opp Skjøtskifts kommentar:

- Man er seg selv nærmest, sa ordføreren.

Uklart tidsperspektiv

Vitenskapsmuseet har vært meget positive til forslaget som ble vedtatt tirsdag. Eiendomssjef Lindis Burheim ved NTNU sier de registrerer at politikerne har fattet vedtak om at plassen skal få Gjærevolls navn.

- Når kan dere få opparbeidet plassen?

- Det klarer jeg ikke å svare på her og nå. Det hele må ses i sammenheng med planene for et nytt utstillingsbygg her, som har tidligst byggestart i 2020. Dette er en del av den større campus-planen. Vi har jo heller ikke finansieringen av en slik plass i orden, sier Burheim.

På forsiden nå