Dette er den aller første utgaven av Adresseavisen 3. juli 1767.

Det er ikke bare de gotiske skrifttypene som gjør datidens avis vanskelig å lese, språket er gammeldags dansk med en del ord og uttrykk som er gått ut av bruk. For eksempel kan det med dagens øyne se rart ut med «copulerede» som egen kunngjøring. Ordet betyr egentlig «føye sammen», og i 1767 ble det brukt om nygifte.

Last ned hele førsteutgaven som PFD her.

Les oversetterens kommentarer til teksten her

Les også: Slik var Trondheim da Adressa ble født

Her er førsteutgaven, forklart bit for bit:

Til publikum

Hvem oppfant noe nytt, som ikke blir kritisert av mange og ofte forkastet som vranglære av den dumme,fordi han ikke kan se følgene og nytten av det, og tror at han harrett til å le av alle ting?

Hvilken uskyldig handling kan man vel foreta seg, som ikke får det vanhell å bli kritisert og vekke mishag? Heller ikke dyden selv kan unngå kritikksykens guds dom, så hvorfor skulle dette tiltaket få en bedre skjebne? Jeg som vil opprette adressekontor i Trondheim, må rimeligvis også forvente, at det som er så uvanlig i vår by ikke så snart vil vinne bifall hos alle og enhver.

De som ennå ikke kjennertiltaket godt nok og ikke på forhånd ser hvor mye arbeid man ønsker å bruke, vil sikkert forandre sin dom over det og bli mine støttespillere når mitt arbeid selv blir sin egen beste talsmann. Det er likegyldig for meg hva den dumme sier, skjønt, hvem vet: Kanskje liker han også dette. I kongens København er det jo en mote at den dumme straks sverger:

Det er nyttig for enhver. Men de dummes ros og bebreidelser påvirker meg like mye, bare de forstandiges kritikk er jeg villig til å høre på og lære av. Når jeg må håpe på deres bifall og støtte kan jeg le fritt til de dummes latter. Hver forstandig mann setter pris på det verket som jeg begynner med her, og jo mer man setter pris på det, vil jeg bestrebe meg mer på at ingen skal fremme verkets framgang forgjeves, men slik at det etter hvert må fortjene alles velvilje.

M.N.

Avis-diskusjon

Theophilus og Eusebius varto venner, som hadde satt seg fore å trekke lærdom av alle ting, som finnes. De spaserte en dag utenfor byporten, og fikk lyst til å gå inn på et vertshus for å hvile seg på grunn av den sterke varmen fra sola.

Verten bad dem om å gå ned i hagen, noe de også gjorde. De hadde allerede gått gjennom kjeglebanen og satte seg under noen skyggefulle trær, hvor det satt gjester på alle benkene. Av dette trakk de slutningen at verten måtte være en omgjengelig mann. Ved hvert bord var det et sluttet selskap, og hvert selskap førte sin diskusjon.

Disse to vennene og verten valgte seg en gressdekket jordvold, hvor de satte seg ned og fant behag i å betrakte hagens vakre utforming. De hadde knapt satt seg, før det ble så sterkt bråk i et lysthus, som lå få skritt borte fra dem, at de nesten var på vei til å reise seg igjen, for å få vite hva som foregikk. Det skjer sikkert noen stor krenkelse, sa Theophilus.

Det er rimelig at vi går dit for å styre dem til rette. Nei, sa verten, det blir nok rolig igjen ganske snart, når de først har ropt seg hese. Dette selskapet samlet seg hver dag, når posten kom, med slikt bråk, og da må jeg ha avisene til deres rådighet. For det er avisene de kommenterer nå, når de lager dette store bråket. Det har aldri på noen riksdag blitt forhandlet om flere ting, enn i dette lysthuset. Der både av- og innsettes konger og fyrster, uten at de tenker på hvor liten eller slett ingen myndighet de har til å gjøre det. Der oppstiller de hærer på slagmarken, som det ikke koster noen penger å finansiere. Der jager de et fiendtlig parti etter det andre på flukt, og de er likevel så langt borte fra dem, at de ikke kan se, og langt mindre ramme dem.

Der utruster de en landgangsflåte, som seiler like langt ved motvind som ved god vind. Der holder de store feltslag, og utgyter likevel ikke en dråpe blod.Der underskriver og stadfester de freds- og handelstraktater, som rette vedkommende aldri ratifiserer. Der allierer de fyrster gjennom giftermål av prinser og prinsesser, som ikke er født ennå. Den eneste forskjellen det er mellom de vedtak som gjøres på en riksdag og her i mitt lysthus er, at når det vedtas på riksdagen at hæren skal marsjere, så bryter den også virkelig opp. Men disse folkene slår bare på krigstrommen med munnen, og derfor marsjerer hæren bare i deres egen innbilning.

Kunne de vel velge seg et mer bekvemt sted til statsrådsværelse enn et lysthus, siden all deres rådføring er til lyst og ikke på alvor? Theophilus sa at det er uforsvarlig at menigmann våger å røre ved kronete hoder, at det er uforstandig å ville dømme i saker, som man ikke er grundig opplyst om, ubetenksomt å ville sette fram forslag om de tingene som man ikke har erfaring med, og utilbørlig å trenge seg inn i de affærene som man ikke er kalt til. Verten sa at det ikke var til noen fornærmelse for kronete hoder eller noen vanære for deltakerne i diskusjonen at de brukte deres forstand i slike ting, som ikke synes å angå deres livskall.

Den som lar seg se på verdens store skueplass, venter på forhånd, at enhver som er tilskuer, resonnerer over ham og hvordan han spiller sin rolle. Eusebius sa: jeg vil gi min mening om dette til kjenne på et annet sted. Der hvor øvrigheten ikke forbyr det, kan man jo gjerne tåle å høre at folk snakker og gjør seg refleksjoner, men så snart dette fører til partier og sammensvergelser, kan det ikke lenger tåles.

En borger som tar sin andelved dristig dom og overlegning,i statssaker, som liggerfor høyt for ham, med ryggen mot sin egen vegg, er ikke så god som den som tier og bare taler lite om krig, men når det kniper, viser segog slår, slik at det svir på fienden.

Kunngjøring

Etter den takst som fylkesmann von Grambow har godkjent, og som gjelder i ett år, skal de annonser som skal trykkes i Trondheims adressekontors etterretninger betales slik:

For en annonse som består av en linje, trykt med skriftstørrelsen Cicero, på brutt eller halv side, 6 skilling. For en annonse, når den er over en til 12 linjer 4 skilling per linje. For hver linje, som er over 12 til 24 linjer 3 skilling.

Og for hver linje, som er over 24 linjer 2 skilling. Når ingen adresse er oppgitt i kunngjøringen, betales det alltid 4 skilling mer for hver annonse enn når adressen står i den.

Men denne godkjente taksten skal likevel ikke være forhindre at annonsøren etter omstendighetene kan forhandle med meg om en mindre betaling. På byens rådhus satte byrådet mandag 29. junifølgende kjøtt-takstfor byens slaktere: Fra sankthans [24. juni] til olsok [29. juli] 1 mark [= ca. 250 g] førsteklasses oksekjøtt 3 skilling 1 mark annenklasses oksekjøtt 2 skilling 1 mark gjøkalvkjøtt 3-4 skilling 1 mark spekalvkjøtt 1 1/2 skilling 1 mark fårekjøtt 2 1/2 skilling 1 mark geitekjøtt 1 1/2 skilling Fra olsok [29. juli] til mikkelsmess [29. september] 1 mark førsteklasses oksekjøtt 2 1/2 skilling 1 mark annenklasses oksekjøtt 2 skilling 1 mark gjøkalvkjøtt 3 skilling 1 mark spekalvkjøtt 1 skilling 1 mark fårekjøtt 2 skilling 1 mark geitekjøtt 1 skilling Fra mikkelsmess [29. september] til mortensmess [11. november] 1 mark førsteklasses oksekjøtt 2 1/2 skilling 1 mark annenklasses oksekjøtt 1 1/2 skilling 1 mark gjøkalvkjøtt 3 skilling 1 mark spekalvkjøtt 1 skilling 1 mark fårekjøtt 2 skilling 1 mark geitekjøtt 1 skilling Hele bringkoller selges hele tiden for 1/16 mindre per mark, og boger og skanker for 1/3 mindre per mark i tidsrommet som denne taksten gjelder.

Fleskeskinker selges for 4 skilling per mark og flesk mellom bogen og skinken for 5 skilling per mark i tidsrommet som taksten gjelder. Når noen kjøper hele boger, skal bogen selges for 12 skilling mindre enn det beløpet som her er bestemt. Samtlige slaktere skal, under trussel om lovlig straff, rette seg etter denne taksten, inntil en annen takst blir satt i samsvar med slaktets innkjøpspris.

Etter øvrighetens ordre, som er blitt kunngjort ved trommeslag og på annen måte, er det vanlige Sankthansmarkedet utsatt til førstkommende tirsdag 7. juli.

Markedsdagenes opprinnelse

Markedsdagene synes å ha fått navn etter de bismervektene av tre, som var i bruk i gamle dager, og som var gitt passende mål med visse merker på stangen, som hver utgjorde en mark.

For da man var kommet i bruk med beregning av vekt og mynt etter marken, ble disse dagene bestemt til sammenkomster, hvor man handlet med hverandre etter beregning i vekt og mynt, og av dette har man også opprinnelsen til ordet mark i pengemynt.

Ordet mark, som fikk sitt navn etter trebismeren, var bare en oppdiktet mynt, som ikke fantes før kong Christian III år 1506 lot slå hele markstykker, hvor tre skulle utgjøre verdien av en riksdaler.

Vielser

Trondheim. Over- og underretssakfører og det kongelige trondheimske adressekontors grunnlegger M.Nissen og jomfru Schjelderup ble viet 30. juni.

Dødsfall og fødsler

Jomfru Antonette Krenchel død i Trondheim 24. juni,isitt 63. år. Jomfru Niemann død i sitt 21 år. Tidligere overtollbetjent Hr. Elias Hovert død 72 år. 5 er i alt her i byen døde i forrige uke, og 3 er født.

Utflyttete

Herr bykirurg Fischer med kone og sønn til Drammen.

Valutakurs

Amsterdam 24 1/2 % Hamburg 3 % København 2 %

Til salgs

Nylig ankommet frisk og god islandsk grovkornet snustobakk er å få kjøpt hos Hr. Just Hansen.

Hos Hr. Hans Nissen er å få kjøpt gammel rom, kirsebærbrennevin, beste italienske olivenolje på flasker og vanlig olivenolje.

På adressekontoret er innlagt til salgs for 3 riksdaler et par pistoler i god stand.

Bøker

Fra trykkeriet i Trondheim er utkommet Hr. Bangs prekener over tekstene til kveldsgudstjenestene. De som har forhåndsbestilt boken, bes vennligst om å hente den hos forfatteren mot å betale 1 ort i etterskudd.

For de som ikke har forhåndsbestilt den, koster boken 2 riksdaler.

Bortkomne saker

Et jernbeslått skrin, som det var en del sjeldne penger og dokumenter i, er bortkommet fra eieren under flytting. Han utlover en rimelig dusør til den som finner skrinet igjen, og kontakt med ham formidles herfra adressekontoret.