- Diskusjonen rundt måken dukker alltid opp på denne tiden, og det er mye uvitenhet ute og går. Mange tror at måkene ikke skal være her. Min oppfordring er å la måkene hekke der de vil, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

Han har forståelse for at noen kan synes det er ubehagelig, men understreker at det ikke er noen grunn til å være redd for måker, selv om de stuper.

Innblanding kan utsette sesongen

Eggen mener det er lurt å la måkene være i fred. Han forteller at måker ofte legger egg allerede i mai. Hvis de får være i fred vil de ruge i tre-fire uker, før de har små barn i to-tre uker etter det.

- Hvis folk fjerner reir og egg, så vil måkene legge egg på nytt, og man utsetter sesongen, sier Eggen.

Dermed kan hekkeperioden inntreffe samtidig som høysesong for å oppholde seg utendørs i sommervarmen.

Eggen minner om at det ikke er tillat å fjerne egg eller reir hvor det finnes egg eller unger.

- Vi vet at det er folk som gjør det, og vi har anmeldt flere slike episoder.

Kan søke om tillatelse

Å avlive måker eller måkeunger er også ulovlig etter naturmangfoldloven og dyrevernsloven.

- Vi har sett tilfeller der måkeunger for eksempel har blitt påkjørt med vilje. Måken er det dyret som utsettes for mest dyreplageri. Det er utrolig trist, sier Eggen.

Skal man ha tillatelse til å avlive måker på egen eiendom, må man søke om skadefellingstillatelse fra kommunen. Da skal det foreligge bevis på at måken utgjør et alvorlig problem, og at man har prøvd forebyggende tiltak uten suksess.

- Denne tillatelsen gjelder det individuelle dyret som gjør skade, og måkeunger er sjelden til skade. Vi mener derfor at skadefellingstillatelser ikke omfatter måkeungene.

- Enkelt å trekke unna

Eggen påpeker at det er mulig å gjøre en rekke forebyggende tiltak, for eksempel avsperring av området, så lenge det ikke er til skade for dyrene.

- I mange tilfeller er det også veldig enkelt å trekke seg unna. I tillegg treffer måkene sjelden når de stuper, og hvis man løfter opp ei hånd vil de bøye av tidligere.

Har måkene allerede slått seg ned kan man til nød flytte dem, forteller Eggen.

- Da snakker vi altså om helt korte avstander. Foreldrene må kunne følge med ungene sine hele tiden. Tenk over at måker er bedre til å vurdere oppholdssted for ungene sine enn mennesker, så de plassene vi velger er av og til ikke så gunstige som vi kanskje antar.

Han forstår at folk kan synes det er ubeleilig å ha hekkende måker i nærheten, men sier det er ingen grunn til å være redd.

- Jo mer man vet om problemstillinga, jo mindre ubehagelig synes man det er, sier Eggen.