Tirsdag formiddag ble en rekke døde måkeunger funnet ved et næringsbygg på Lade.

- Patruljen har vært der og tatt bilder, og det blir opprettet sak. Hvor etterforskningen fører hen, kan jeg ikke mene noe om, sier operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt, Ole Petter Hollingen.

Han forteller at vurderingen til patruljen på stedet var at det så ut som måkeungene hadde knekt nakke.

- Det kan vel kanskje være snakk om noen som har sett seg lei av måkene, sier Hollingen.

- Problematikk som dukker opp på våren

Videre vil politiet forsøke å innhente opplysninger fra området for å prøve å finne ut hva som kan ha skjedd.

- Det blir feil å si at vi ser mange saker som dette, men det er en problematikk som dukker opp på våren og tidlig på sommeren, sier Hollingen.

Han erfarer at flere oppfatter måkene som plagsomme, og ofte ringer folk til politiet for å få råd om hva de kan gjøre.

Kan ha blitt skremt

- Når de oppnår en viss alder, så skal måkeungene komme seg ned på bakkenivå. I dette tilfellet kan det være snakk om at måkeungene har blitt skremt av noe og ikke har kommet seg ned på en trygg måte, sier seniorrådgiver Erik Lund i Miljødirektoratet.

Han sier det er viktig at folk melder fra til politiet dersom de observerer noe som virker ulovlig, slik at saken kan undersøkes nærmere.

- Avliving av viltdyr ikke er tillatt med mindre det finnes hjemmel i lov på det. Det gjelder både fullvoksne og måkeunger. Om det tillates avliving, så er ikke måten å gjøre det på å kaste de utfor et bygg eller lignende.

Lund minner om at man har god tid på å prøve forebyggende tiltak fra år til år hvis måkene er plagsomme.

- Det virker som at folk glemmer problemet til de begynner å stupe etter en på ny. Man har faktisk et helt år på å forhindre det til neste gang.

Politiet mener det ser ut som at måkene har knekt nakke. Dersom det er gjort med overlegg, er det brudd på naturmangfoldloven og lov om dyrevelferd. Foto: Sebastian S. Bjerkvik