- Det er ikke hver dag man drar til Beijing og kjenner luftkvaliteten der, sier Ragni Bjørlykke. Hun står inne i en plastigloo i festningsparken i Trondheim og kjenner på bylufta i den kinesiske kjempebyen. Det er grått, varmt, tett og lukter svovel.

- Det får meg til å tenke på valg i hverdagen som å sykle så mye som mulig, kjøre lite bil, kildesortere, ta tog i stedet for fly og dusje i stedet for å bade, sier hun.

Forskerne bak prosjektet tror at kombinasjonen kunst og informasjon om klima vil engasjere folk mer enn bare informasjon som ikke ser ut til å få folk til å endre vanene sine.

Lurer du på hva som er klimavennlig mat? Det får du vite mer om her

Vil vekke følelser

- Vi vil vekke følelser hos folk, sier prosjektleder Laura Sommer. Hun er en av to som skal bruke klimakunstprosjektet i doktorgradene sine på psykologisk institutt ved NTNU. I løpet av tre uker har 1100 mennesker besøkt plastiglooene i festningsparken. der har de svart på spørreskjema om kunstverket har fått dem til å tenke på problemet med luftkvalitet og forurensing, og om hva de selv kan gjøre for å redusere miljøproblemene.

Vil vekke følelser: Forsker Laura Sommer skriver doktorgrad om hvordan klimakunstverket med plastiglooer og forurenset byluft påvirker de som besøker kunstverket.

Pollution Pods heter prosjektet og ble først satt opp på Tautra. I Trondheim åpnet kuplene 17. juni i forbindelse med Starmusfestivalen. Nå blir det tatt ned, og de besøkendes svar skal analyseres og forskes på. NTNU-prosjektet er en del av et fireårig forskningsarbeid om klimakunst som undersøker hvordan folk bli påvirket av kunstverk som viser fram klimautslipp og forurensing.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Mannen er allestedsnærværende; kvinnekroppene er unntakene. Det gjelder både Starmus og utstillingen Body Worlds Vital.

Byluft fra fem storbyer i verden

Inni plastkuplene kan du oppleve forurensingen i byene New Delhi, São Paulo, Beijing, London og Trondheim. NTNU-forskerne har i samarbeid med kunstneren Michael Pinsky etterlignet lukten og følelsen av luftforurensingen i de ulike byene. Byene har ulik varme og luftfuktighet. Det er ulike mengder ozon, svevestøv, nitrogen dioksid, svoveldioksid og karbonmonoksid som forskerne og kunstnerne har prøvd å etterligne følelsen av.

Londoniglooen har sin spesielle lukt, forurensingsnivå og luftfuktighet. Beijing og New Delhi har den tyngste, gråeste og tetteste lufta med mye luftfuktighet. I São Paulo er det like varmt, men ikke så grått og tett. Der er det mer ozon enn i de andre byene. Trondheim er første og siste post på forurensingsturen fra by til by. Ikke overraskende er lufta i Trondheim friskere og lettere enn i de andre byene.

Lurer du på hva dette er? Dette er et klimakunstverk som skal brukes til psykologisk forskning om folks holdning til miljøspørsmål.

Du kan lese mer om prosjektet her (ekstern lenke)

Trondheimsfolk forurenser i Asia

I Trondheim viser dataskjermen at det er helt greit å spise, sykle, trene og ta med en baby utendørs. I alle de andre fire byene får du en advarsel om å ta det forsiktig og ikke minst være varsom med å ta en baby med ut.

- Men det er et problem at Trondheim kommer så godt ut. Nordmenn må endre adferd for at luftkvaliteten skal bli bedre i Asia, sier hun. Laura Sommer viser til forbruket vårt og alt vi kjøper billig som er produsert i India, Kina eller andre land i Asia. Hun mener vi må slutte å kjøpe så mange billige ting av dårlig kvalitet og heller handle få ting av god kvalitet.

Hun oppfordrer oss også til å kjøre mindre bil, spise mer vegetarisk mat og bli mer miljøbevisste forbrukere.

Har engasjert folk

- Mange har virkelig blitt engasjert, sier Laura Sommer og forteller om en gutt som ble så begeistret at han kom hver eneste dag sammen med pappaen sin helt til de dro på ferie. Hun er godt fornøyd med responsen og interessen fra folk.

- Det har vært folk som bor i nabolaget, som går forbi, lufter hund eller er i parken for å leke med barna. Vi har hatt besøk av mange turister og under Starmus var det mange festivaldeltakere fra hele verden, forteller Laura Sommer.

Fra Tyskland til Trondheim

Tyske Laura Sommer kom til å Trondheim for å delta i dette prosjektet. Fra Tyskland har hun bachelor i psykologi og master i økologi og global endring. I tillegg har hun alltid vært interessert i kunst. I dette prosjektet og doktorgradsarbeidet sitt ved NTNU får hun kombinert alt dette.

- Vi håper at kunsten kan være verktøy for å nå inn til følelsene til folk skal at de kan endre adferd, sier hun.

Gjennom dette forskningsprosjektet vil Laura Sommer finne ut om kunsten kan være et verktøy for å kommunisere om klimaproblemer. Nå håper hun at plastkuplene med byluft kan settes opp igjen i Oslo og London.