- På turen vil jeg forsøke å bli kjent med nye mennesker. Planen er på lengre sikt å gjøre folk mer bevisste på hva som er grunnen til at noen får hjernekreft, og samle inn penger til forskning på dette, forteller franskmannen.

Turen Vincent B. legger ut på er en gammel på cirka 4 000 kilometer, og går gjennom åtte land.

Kreftdiagnosen

For fem år siden fikk franskmannen vite at han hadde en hjernesvulst. Da han fikk beskjeden jobbet han som advokat i London. Han hadde en stressende hverdag og pendlet mellom jobb i London og familien i Paris.

- Min kone var gravid med vårt andre barn på det tidspunktet, og det var en svært tøff periode både karrieremessig og privat, forteller Vincent B.

Før han fikk diagnosen røykte han mye og brydde seg lite om egen helse. Nå har han en teori om at mange år med stress og røyking gjorde at immunforsvaret ble svekket. Noe han tror kan ha bidratt til at han fikk hjernekreft.

Sykkelturen han skal begi seg ut på er en gammel pilegrimsrute på cirka 4 000 kilometer, og går gjennom åtte land. Vincent B. forteller at hans mål med turen er å bli kjent med mennesker.

- På lengre sikt er planen å gjøre folk bevisste på hva som er grunnen til at noen får hjernekreft, og samle inn penger til forskning på dette, sier han.

Les også: Ole Henry skal sykle fra Trondheim til Bergen – på sparkesykkel

Hjem til barna

Vincent regner med å bruke 60 dager på turen fra Nidarosdomen til Santiago de Compostela.

- I begynnelsen av september begynner sønnene mine på sju og fem år på skolen. Jeg har lovet dem å være hjemme til det, forteller han.

Med seg på reisen har han en liten sekk med blant annet telt, ett bilde av barna og teknisk utstyr til å dokumentere turen på sosial medier.

Penger til kreftforskning

Sykkelturen franskmannen legger ut på inngår i et prosjekt som har fått navnet «Projekt Skandiberik». Vincent B. forteller at ti personer er involvert i arbeidet som har som mål å samle inn midler til forskning på hjernekreft. Han håper at man i framtiden vil klare å utvikle bedre medisiner for mennesker som rammes av sykdommen.

- På begynnelsen av 80-tallet hadde man ingen kur for hiv og aids alle som fikk sykdommen døde. I dag har vi medisiner som hemmer hivviruset fra å spre seg, noe som gjør at man kan leve et langt liv til tross for sykdommen. Mitt håp er at man i framtiden skal kunne utvikle medisiner, så mennesker som får hjernekreft kan leve lenger enn hva de gjør i dag, forteller han.

Ødelagt sykkel

Planen var egentlig å starte turen på onsdag, men sykkelen han skulle bruke ble ødelagt på flyet fra Paris. Han ble derfor nødt til å bruke den første dagen i Trondheim på å kjøpe ny sykkel.

- Sykkelen jeg hadde med meg var en «Lopifit bike», som er en slags større elektrisk sparkesykkel. Dessverre fant jeg ingen sykkel av samme type i Trondheim, forteller 40-åringen.

Vincent B. håper nå at han skal få tak i en ny «Lopifit bike» når han kommer til Oslo.

Hvorfor er det så viktig for deg å bruke akkurat denne typen sykkel?

- Om man vil ha oppmerksomhet rundt en sak må man gjøre noe nytt, og dette har ikke blitt gjort tidligere, sier han.

Les også: – Theas kampanje vil fortsette og dermed redde flere fra å få kreft i framtiden

Usikkert hvor lenge han vil leve

Vincents hjernekreft kan ikke kureres. I 2012 opererte han bort hjernesvulsten han hadde. Da ga legene beskjed om at han hadde mellom fem og seks år igjen å leve. I dag har det gått fem år siden operasjonen, og Vincent B. vet ikke hvordan sykdommen vil utvikle seg. Det enste han vet er at han vil gjøre det beste med tiden han har.

Hvordan skal du komme deg hjem fra Santiago de Compostela?

- Det avhenger av hvor lang tid jeg bruker på turen. Har jeg god tid tar jeg tog. Har jeg kortere tid tar jeg fly. En ting som er sikkert er at jeg i hvert fall ikke skal sykle, sier Vincent B.

Av personlige årsaker har Adresseavisen valgt og ikke brukt Vincents etternavn i teksten.

Les ogs: Forskere vil lage lys i hjernen for å drepe aggressiv kreft