Det var Kristofa fra Hommelvik som fikk sette stemningen under minnemarkeringen i Tordenskioldsparken lørdag ettermiddag, med låta «This time is a minefield».

For seks år siden ble 77 mennesker drept, 69 av dem var unge, samfunnsengasjerte mennesker, samlet på AUFs sommerleir på Utøya. De hadde en drøm om å forandre verden, gjøre den til et bedre sted.

Naziflagg på barneskole

- For ikke å glemme, må vi minnes, sa varaordfører Hilde Opoku i åpningen av sin tale foran de frammøtte i minneparken.

- Dere har sikkert lagt merke til det. I dag er avisene fulle av minneord om at vi aldri må glemme. Men ellers i året er det sørgelig stille. Og midt i stillheten heises et naziflagg på en barneskole i Trondheim, fortsatte varaordføreren.

Fortalte om bestefaren

Opoku fortalte historien om sin bestefar Arvid Falkmo, som sto opp mot tyskernes propaganda under 2. verdenskrig. Bestefaren ble forrådt av egne landsmenn som sympatiserte med fienden, og han endte som krigsfange og slavearbeider for nazistene. Opokus bestefar overlevde krigen, og han sluttet aldri å jobbe for å spre kunnskap om det som hadde skjedd. Hans livsverk ble å hindre at nye generasjoner skulle oppleve det samme.

- Sorg og arr blir sittende, og lever med oss livet ut. Men sammen skal vi kjempe for at det ikke skjer igjen, avsluttet Opoku.

Hat bygges og deles

- Ingen blir født med hat, det bygges og skapes og blir spredt via mobiltelefonen, og står som en mur mot sannheten, sa AUF-er Gjermund Gorset.

Han hadde fått i oppgave å holde tale på vegne av AUF, og grudde seg på forhånd.

- Det blir en vanskelig tale.

Men Gorset snakket med stødig stemme og hadde et klart budskap. Han var også opptatt av at vi må være historiebærere, og at vi må henvende oss til de unge, sørge for at de lærer og blir i stand til å motstå hatet som spres.

- Vi må våge å diskutere det som er vanskelig. På jobben, rundt middagsbordet, i klasserommet. Det er ganske rart å tenke på, men for de som blir født etter oss, er 22. juli allerede historie. De trenger kunnskapen, og de må lære hvor viktig demokratiet er for å ta vare på våre verdier.

- Aldri mer 22. juli, avsluttet Gorset.

Minnestipend til Isfit

Kristofa og musikerne hennes ledet de frammøtte i allsang på «Til ungdommen», før Trondheim kommunes minnestipend ble delt ut.

Stipendet går til en ungdom mellom 13 og 25 år eller ungdomsorganisasjoner i landsdelen, som har utmerket seg spesielt med sitt samfunnsengasjement og/eller politiske aktivitet. I år gikk stipendet på 15 000 kroner til Isfit.

- Det er en stor ære for oss i Isfit å motta stipendet. Vi jobber for åpenhet, mangfold og toleranse og prisen ser jeg som en anerkjennelse på det arbeidet vi gjør, sa Mona Sæther fra studentorganisasjonen.

Under Isfit 2017 deltok 450 studenter fra hele verden.

- Isfit 2019 har migrasjon som tema. Respekt og dialog mellom mennesker har aldri vært viktigere, sa Sæther.

Tung dag

Markeringen ble avsluttet med vakker sang av Assa Matusse fra Mosambik, før de frammøtte la ned roser på vannspeilet i parken.

Bare en og annen måke brøt stillheten.

- Det er en tung dag, tungt å se så mange ha det vondt, men det er en viktig dag for oss alle, sa Gjermund Gorset.