En Adressa-leser sendte oss en bekymringsmelding fordi de gamle kanonene som bruker å stå på bastionen ved Marinen i Trondheim hver eneste sommer har glimret med sitt fravær denne sesongen.

- Jeg bor i nabolaget og de er flotte å se på når de står ute. De forteller en interessant del av historien i området og er en turistattraksjon i seg selv. Jeg synes det var rart at de ikke var satt frem i år, sier nabo Bjørn Krangsaas.

Lagret på Dora

Kanonene det handler om er fire trepunds bronsekanoner som kan skyte prosjektiler på cirka 1,5 kilo. Kanonene ble produsert på Fredriksverk i Danmark i 1768. Kanonene har også støpte monogram hvor det står C7 etter Christian 7. som var dansk-norsk konge i perioden 1766–1808.

Dette bildet viser bastionen ved Marinen med kanonene på plass. Bildet er fra 2013.

Kanonene tilhører Forsvarets museum Rustkammeret og befinner seg denne sommeren i et lager på Dora. Restaureringen av det gamle artilleribygget ved Erkebispegården har delvis skyld i at kanonene tilbringer denne sommeren innendørs.

- Det var et ønske fra Nidarosdomens restaureringsarbeider om at oppstillingsplassen ble frigjort denne sommeren. Det er mye aktivitet i området og plassen brukes både til brakker, konteinere og masselagring, forteller rådgiver ved Rustkammeret, Frode Lindgjerdet.

Restaureringen av artillerihuset har ført til at plassen der kanonene vanligvis står brukes til mye annet. Huset skal etter vært romme kontorer for ansatte i Rustkammeret og Nidarosdomens restaureringsarbeider.

Blir pusset opp

De fire kanonene blir vanligvis satt ut etter 17. mai hvert eneste år og står der hele sommeren. Når kanonene nå har fått sommerfri benyttes samtidig sjansen til å gi dem en sårt tiltrengt service.

- Kanonene hadde stort behov for overhaling og oppussing. Derfor blir ikke kanonene å se i år, men neste sommer skal de være tilbake på plass, lover Lindgjerdet.

Det er fortsatt kanoner å se ved Rustkammeret i Trondheim. Disse pryder inngangspartiet i Erkebispegården.

Fornøyd nabo

Det gleder nabo og kanonentusiast Bjørn Krangsaas.

- Det var bra det ikke var snakk om en permanent ordning. Kanonene er en flott del av bybildet som mange er opptatt av og som også er interessant for tilreisende å se.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter