- Jeg kaller dette naturkriminalitet. Det er jo ikke lov å røre en eneste grein eller kvist her i Bymarka uten tillatelse, og jeg er skuffet over folk som holder på sånn, sier Olsen til Adresseavisen.

Søndag formiddag gikk Arne Waldemar Olsen og hunden Troya på tur i Bymarka og opp til Gråkallen. Synet som møtte turfølget var mildt sagt lite hyggelig.

Snøskuffer, spader og nedsagde trær

- Det var saget ned minst ti trær - to store fjellfuru og mange småtrær. Ved utkikksplassen var et lite skogholt nærmest rasert, og det var brukt store mengder krattskog til opptenning av bål, forteller Olsen.

I tillegg til alle trærne som var tatt ned, var det også mye søppel på stedet. Foto: Arne Waldemar Olsen

Som om ikke det var nok, lå det også igjen en rekke redskaper på stedet. Olsen talte opptil fire snøskuffer, flere spader og en sag.

- Det var nok utsyr og redskaper der oppe til et helt arbeidslag, sier Olsen oppgitt.

Det er ikke første gangen turgåeren opplever at folk tar seg til rette i Bymarka. Olsen forteller om triste syn med tomme ølbokser, papptallerkener og engangsgriller, også på Gråkallen.

Ved siden av hunden Troya ligger det rester etter forsøk på båltenning. Foto: Arne Waldemar Olsen

- Det har ikke blitt noe bedre med årene, og jeg håper at de riktige instansene tar grep. Dette er et område under stort press fra befolkningen. Kanskje det må settes opp skilt med informasjon om regler og om hvor verdifull marka er, undrer Olsen.

KRONIKK: Bynær natur er viktig for trivsel og folkehelse

Ikke gitt tillatelse

- Det er ikke tillatt uten grunneiers tillatelse å sage ned trær og lignende på denne måten. Det er heller ikke tillatt å legge igjen søppel, som disse redskapene må karakteriseres som, når de er henslengt på denne måten, sier Helge Grenne i enheten for park- og friluftsliv i Trondheim kommune.

Grenne opplyser at kommunen er grunneier i rundt en tredel av Bymarka, også i Gråkallenområdet der bildene er tatt. Han slår fast at det ikke er gitt noen tillatelse til hogging av trær eller rydding av vegetasjon i dette området. Det er Trondheim bydrift som må ta oppryddingen, og Grenne forteller at det ikke er første gangen folk tar seg til rette i marka.

Helge Grenne i enheten for park- og friluftsliv i Trondheim kommune bekrefter at kommunen gjentatte ganger må rydde opp etter folk som tar seg vel mye til rette i Bymarka. Foto: Privat

- Det er en god del slike meldinger, men vi har ikke kapasitet til å rydde opp alt. Vi får mange henvendelser på stort og smått, det er mye aktivitet i marka, og vi ønsker å følge opp så godt vi kan, sier Grenne.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter