Jerven i Bymarka hadde kreft

Tirsdag kveld ble jerven i Bymarka avlivet. Hun ble kanskje 20 år gammel og hadde kreft med spredning, viser obduksjonsrapporten.

Jerven i Bymarka ble omkring 20 år gammel og ble avlivet tirsdag 29. august. Obduksjonsrapporten viste at hun hadde kreft med spredning.Foto: Øyvind Lein

Saken oppdateres.

– Hun hadde trolig ikke levd lenger enn ei uke til, jerven hadde kreft i milten med spredning, sier laboratorieleder ved NINA, Frode Holmstrøm til NRK Trøndelag.

Obduksjonsrapporten kom i dag.

Det ble funnet en stor kreftsvulst i milten, med spredning til leveren, skriver NRK.

NINA-veterinær Bjørnar Ytrehus, som obduserte jerven, konkluderer med at dyret var dødssykt.

LES OGSÅ: Jerven som ga oss en leksjon

Var avmagret

- Hun er sterkt avmagret og veide 6,72 kilo da vi fikk henne inn hit. Det er nesten ikke muskelmasse igjen. Hun så fin ut på bilder som er tatt for 14 dager siden, men nå var tilstanden forverret. Hvorfor det har gått så fort nedover med jerven vil obduksjonen kunne si noe om, sa Frode Holmstrøm til Adresseavisen sist uke.

Rømte til Bymarka

Jerven, som kom til Bymarka vinteren 2001/2002, etter å ha vandret fra Spekedalen i Hedmark, ble etterhvert en stor liten attraksjon for turgåere i Bymarka.

LES OGSÅ: Jerven som flyktet til byen

Hun stakk av fra hjemstedet sitt etter at jegere avlivet ungene hennes 22. april, 2001. Store sauetap i Hedmark sommeren før førte til vedtak om hiuttak.

LES OGSÅ: Nå, Jervtrud, er du eldst

I Bymarka la hun igjen spor som ble observert først en dag i februar 2002. Arnfinn Aune, den gang driver av serveringsstedet Grønnlia i Bymarka, fant underlige spor i snøen.

Omtrent på samme tid fikk Else Klock på Rønningen gård også kontakt, da hunden hennes ble skremt av jerven ute på jordet.

Siden ble det konstatert at det var snakk om samme jerv. I 2006 fant forskerne ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) ut at jervtispa er den samme som stakk fra Spekedalen i Hedmark fem år før.

LES OGSÅ: Jervtrud har vært i Bymarka i ti år

Populær jerv

Rovdyret er er kjent som sauedreper, men denne jervtispa skal ikke har rørt et eneste lam i Bymarka. Det kan sauebøndene med dyr på utmark i området bekrefte.

Kostholdet endret seg da hun kom til byen. På Bymarkas serveringssteder fikk hun vafler og matrester. Etter det ble jervtispa referert til som «vaffeljerven».

SE NRK: Ut i naturen om vaffeljerven

I 2011 ba vi våre lesere om å døpe jerven, noe som skapte stort engasjement. Til slutt var det Anne B. Ragdes forslag, Jervtrud, som fikk flest stemmer.

Men nå er Jervtrud ute av tiden og det jobbes med en plan om å forlenge historien hennes ved å få dyret utstoppet og stilt ut på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå