15 studenter til sykehus etter forgiftning under opptaksprøve

En av studentene, en mann i 20-årene, er innlagt med alvorlige skader og uavklart tilstand etter at det gikk galt på en opptaksprøve ved en linjeforening ved NTNU i Trondheim.

Studentene skal ha blitt forgiftet av eddik under opptaksprøver til en linjeforening ved en post i nærheten av Elgeseter bru.  Foto: NTB /Scanpix

Saken oppdateres.

Siste: Onsdag morgen klokken 08.35 opplyser St. Olavs hospital at det er kommet inn enda en person som nå er til observasjon. Til sammen har da 15 personer vært til sjekk. Fire av disse er nå til observasjon. En person behandles fortsatt på intensivavdelingen og statusen beskrives fortsatt som uavklart og alvorlig.

Politiet vil undersøke 

Onsdag morgen har Trøndelag politidistrikt besluttet å opprette en undersøkelsessak etter at 14 studenter tirsdag ble forgiftet av eddik i forbindelse med opptaksprøver i en linjeforening ved NTNU.

- I går ble det vurdert at det ikke var en politisak, men i dag har påtaleleder avgjort at vi likevel oppretter en undersøkelsessak for å finne ut hva som har skjedd, og om det har skjedd noe straffbart, forteller krimvaktleder Johan Aae til Adresseavisen klokken 8.25.

Vil avhøre involverte

Undersøkelsene vil bestå av blant annet avhør av de involverte.

- Det er per nå mange usikkerhetsmomenter i denne saken med tanke på hvem som har gjort hva. Hvem som har blandet miksen som ble drukket blant annet. Selv om drikkingen skal ha vært frivillig er dette ting vi gjerne vil komme til bunns i, forklarer krimvaktlederen. 

Tirsdag kveld ble det kjent at 14 studenter ble sendt til legevakten etter å ha fått i seg eddikessens.

- Vi har fått informasjon fra sykehuset om at de har høynet beredskapen som følge av at 14 studenter ble sendt til St. Olavs hospital med forgiftning. En av studentene er innlagt med alvorlig og uavklart tilstand etter eddikforgiftning, sa operasjonsleder Arnt Harald Aaslund i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Alvorlige skader

Ifølge St. Olavs hospital ble 14 pasienter først sendt til legevakt. Ti av disse ble sendt videre til St. Olavs hospital. Av disse er tre pasienter innlagt til observasjon, mens en pasient ligger på intensivavdelingen med alvorlige skader. Den alvorlig skadde er en mannlig student i 20-årene, og statusen er foreløpig uavklart.

Ringte gifttelefonen

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet fikk telefoner fra studenter om det som hadde skjedd allerede tirsdag ettermiddag.

- Vi snakket med flere studenter fra ettermiddagen helt frem til midnatt. Men det var ingen telefonstorm. Vi har også snakket med legevaktpersonell og sykehuset, forteller seniorrådgiver Barbro Spillum.

Eddikessens 35% er en etsende væske som i verste fall kan gi alvorlige skader i alt fra munnhule til nede i magesekken. Det skal ha vært 35 prosents eddik som ble brukt i dette tilfellet.

- Når vi får henvendelser fra folk som har fått i seg eddikessens anbefaler vi dem å ta kontakt med helsepersonell. Det avhenger selvfølgelig av hvor mye man har fått i seg og om det eventuelt er fortynnet, men som regel trenger man oppfølging fra lege eller sykehus, sier seniorrådgiver Lise Ringstad ved Folkehelseinstituttet.

NTNU orientert

Det er imidlertid sjelden at Giftinformasjonen får henvendelser som handler om eddikessens. Etter tirsdagens hendelser ga de også råd til helsepersonell med tanke på oppfølging av pasientene.

- Vi sitter på spesialkompetanse som ikke helsepersonellet nødvendigvis har. Da rådfører vi dem med tanke på inntak som er gjort, behandlingsalternativer, samt hvilke symptomer og reaksjoner de skal være observante på, forteller Ringstad

Organisasjonsdirektør ved NTNU, Ida Munkeby, sier til Adresseavisen at de er orientert om saken og har tatt kontakt med leder av Studenttinget NTNU og faglig ansvarlig for den aktuelle linjeforeningen.

Opptaksprøve ved linjeforening

- Vi forholder oss så langt til den informasjonen vi har fått fra sykehuset, og vi holder oss løpende oppdatert.  Vi skal ha et møte med de aktuelle studentene i morgen for å få vite mer om hva som har skjedd, sier Munkeby.

Ifølge Munkeby skal studentene ha inntatt eddik som en del av opptaksprøvene ved linjeforeningen, og denne eddiken har ikke vært tilstrekkelig uttynnet. Den aktuelle posten på opptaksprøven skal ha foregått ved Elgeseter bru i Trondheim.

- Veldig uheldig

Munkeby opplyser at opptaksfesten kan ha foregått på NTNUs område.

- Hvordan ser ledelsen ved NTNU på denne hendelsen?

- Vi synes den er veldig uheldig, sier Ida Munkeby.

Det har tidligere også kommet sterke reaksjoner på opptaksprøver til linjeforeninger ved NTNU. I 2015 kom det reaksjoner på en bøddelseremoni, som var en del av en opptaksseremoni.

Tidligere reaksjoner

Munkeby sier til VG at NTNU-ledelsen tidligere har vært i kontakt med enkelte linjeforeninger om aktiviteter under opptaket.

- Det har kommet reaksjoner på at det har vært for voldsomt opplegg. Det har vært episoder tidligere der folk har reagert på hva studentene må gjennom i opptaket. Dette er en meget beklagelig hendelse, sier hun til VG.


Tips oss! Har du bilder, video eller opplysninger?

Telefon: 464 07 200 tips@adresseavisen.no


Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå