– Politikerne og vi er som er politiske reportere har vært opptatt av valgkamp og politikk stygglenge. Men det er kanskje først nå mange begynner å engasjere seg for å finne ut hva de skal stemme. Derfor tror jeg det er god timing å ha et møte så tett på valget, sier Harry Tiller, kommentator i Adresseavisen.

Sammen med NRKs Odd Rune Wolden leder han den direktesendte valgdebatten på Byscenen i Trondheim tirsdag kveld. Med seg på scenen har de trønderske listetopper fra de ulike partiene. Debatten åpner med duell mellom topplistekandidatene Linda Hofstad Helleland (H) og Trond Giske (Ap). Deretter dreier det seg om det grønne skiftet.

– Det handler om hva skal vi leve av når oljen og gassen tar slutt. Om hvor raskt kan det grønne skiftet skje, og hvilke verdier som teller når vi skal velge framtidas energi, sier Wolden.

Innvandring og ungdom

Debattlederduoen tar også opp tilstanden til velferdssamfunnet, og spør om tillitssamfunnet er i fare. Hvilke verdier som er viktige, og hvem som får ta del i velferden, er noen av temaene i debatten hvor innvandringsminister Sylvi Listhaugs politiske rådgiver og førstekandidat for Frp i Nord-Trøndelag, Espen Teigen, stiller.

– Innvandring, asyl, det multikulturelle Norge og integreringspolitikk har vært en av de store frontlinjene i årets valgkamp, fastslår Tiller og Wolden.

Ungdom, utdanning og frafall i skolen er siste tema ut, før programlederne presenterer en fersk meningsmåling som viser stoda for de trønderske politikerne seks dager før valget. Til slutt oppsummerer Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen, debatten sammen med programlederne.

– Nå rykker valgkampsirkuset inn til Trondheim og de rødgrønnes utstillingsvindu. Jeg håper folk setter av en fotballkamps lengde til å få med seg det. Hvis du skal se én valgdebatt på tampen, og bor i Trøndelag, så er det i kveld, sier Wolden.

Harry Tiller og Odd Rune Wolden ledet direktesendt debatt fra Kimen kulturhus i Stjørdal 24. august. Nå forbereder de seg til ny debatt på tampen av valgkampen med trønderske listetopper i Trondheim.

– Ikke politisk bridge

– Men blir folk egentlig klokere av disse debattene, eller er det like greit å finlese partiprogrammene?

– Det har jeg tenkt ganske mye på. Jeg er utdannet statsviter og da har vi et mål om å gjøre folk klokere, gi dem informasjon, sånn at de skal kunne gjøre seg opp en mening. Vi hadde en tilsvarende runde i Stjørdal for et par uker siden, og jeg følte at man faktisk ble hakket klokere. Samtidig er ikke dette et slag politisk bridge. Vi må ha temperatur og underholdning, og det gjelder å finne en god miks, sier Odd Rune Wolden.

– Det er viktig å avdekke forskjellene mellom partiene, og i demokratiets ånd mener jeg det er viktig at NRK og Adresseavisen bidrar til en høyest mulig valgdeltagelse. Dette blir et valg hvor alle stemmer teller. Et utjevningsmandat et eller annet sted i landet kan avgjøre hvem som blir statsminister og hvilken retning Norge går i, sier Harry Tiller.

Debatten foregår på Byscenen og sendes direkte på NRK2 tirsdag klokken 19.45.