Kattejakt i et fjell av papir

I sorteringsanlegget for papir på Heggstadmoen leter Sunniva Fosse og Tove Strand etter en katt med kattunger.

Sunniva Fosse (blå jakke) og Tove Strand klatrer opp på returpapiret for å lete etter kattungene de har hørt pipe bak pallene søndag.  Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen

Saken oppdateres.

- Det viste seg å være flere katter her enn vi trodde, sier Sunniva Fosse. Med en kattefelle og ett bur i hendene går hun fra bilen og inn mot sorteringsanlegget for papir på Heggstadmoen.

LES OGSÅ: Stadig flere melder fra om dyremishandling og mangel på tilsyn

Bor i returpappen

Her, ved en samling containere, fikk de fanget inn en katt med tre kattunger i helga.

Dette er to av kattene som er blitt funnet.  Foto: privat

En kattunge er fortsatt løs. Hun har også sett en katt som trolig er drektig, sammen med kattunger. De hørte også lyden av piping av noe som trolig er nyfødte kattunger bak ballene med returpapir.

Sunniva Fosse driver omplasseringsforetaket Myas omplassering for pusehjerter, og bruker all sin fritid på å redde katter.

Produksjonssjef Stig Grande ved Retura pleier å kontakte Fosse og hennes hjelpere når de oppdager katter på anlegget.

- Det er bestandig katter på en slik plass. Jeg ser ikke mye til dem, for det er mye bråk her på dagtid. Det er helst om kvelden, sier Grande.

I dag skal ballene med papir fraktes til Norske Skog i Skogn. Derfor haster det med å få kattene ut fra skjulestedet sitt.

- Vi vet ikke hvorfor de kommer hit, det er jo ikke matavfall her. Men det er ganske lunt her inne, sier Fosse.

Maskinfører Ole Rabben kommer med en hjullaster og flytter ballene fram fra veggen. Imens klatrer Sunniva Fosse og Tove Strand opp på returpapiret og lyser med lommelykt for å finne kattungene.

  Foto: privat

 

- Jeg så fire svarte kattunger her for fire uker siden. Da var det lenge siden jeg har sett kattunger, men det er en del voksne katter her, forteller Rabben.

I fjor fant Fosse til sammen 22 katter på avfallsanlegget. I april var hun her og fant ingen, men nå har det tydeligvis blomstret opp etter sommeren.

- Forferdelig

Sunniva Fosse begynte å fange inn katter på Heggstadmoen etter at en bekjent fant en levende kattunge her.

Hun jobber frivillig og gratis med katteomplassering. Men Fosse forteller at hun ofte blir kontaktet av katteeiere som ønsker å kvitte seg med kjæledyret sitt, og forventer at hun skal stille opp døgnet rundt.

- Vi har hele tiden folk som vil adoptere katter. Men vi trenger også flere fosterhjem, og flere som vil adoptere en katt, sier Fosse.

De har hatt inntaksstopp siden i sommer, da foreningen tok til seg 20 katter fra en kattekoloni på 100 løse katter i Soknedal.

- Det er forferdelig at de lever her. Det som er sprøtt, er at dette blir akseptert. Hvor er politikerne? spør Fosse.

- Folk må slutte å la kattene sine sette kattunger til verden. De får heller komme hit og se hvordan det er, mener Fosse.

Sunniva Fosse (til venstre) og Tove Strand setter ut feller for å fange inn de løse kattene som befinner seg på avfallsplassen.   Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen

 

Kattene Myas omplassering for pusehjerter får inn, blir id-merket med mikrochip, og kastrert hvis de er store nok. De blir også sjekket og behandlet for sykdommer. Etterpå kommer de til fosterhjem i påvente av at noen adopterer dem.

- Halvparten av kattene vi fanget inn i fjor, hadde katte-AIDS, og måtte avlives. Den andre halvparten fikk leve videre, forteller Fosse.

Fire av seks katter dumpes eller avlives

Dyrebeskyttelsen anslår at det blir født 60 000 kattunger hvert år i Norge. Hele 40 000 av disse blir dumpet eller avlivet, ifølge tall fra Dyrebeskyttelsen. Bare 20 000 av dem får et hjem.

Ifølge Dyrebeskyttelsen var sommeren 2017 en av de verste når det gjelder hjemløse katter i Trondheim.

Fosse provoseres av at katter blir sett på som gjenstander som kan brukes og kastes.

- Folk må kastrere kattene sine, sier hun.

Denne mandags formiddagen finner ikke Strand og Fosse kattene. De setter ut feller med kattemat som lokkemiddel, og håper på resultat.

LES OGSÅ: - Helt uakseptabelt at folk dumper dyr de ikke vil ha

- Et stort dyrevelferdsproblem

- Løse katter er et stort dyrevelferdsproblem over hele landet. Det er mye uansvarlig kattehold. Det er litt for enkelt å skaffe en katt, eller å mate en katt som man ikke eier, sier Elisabeth Schei-Berg, som er dyrehelsekoordinator i Mattilsynet region Midt.

LES OGSÅ:  - Mater du hjemløse katter, kan du holdes ansvarlig for dem

Schei-Berg råder folk som finner hjemløse katter, til å kontakte Dyrebeskyttelsen i første omgang. Mattilsynet har ingen tall på hvor mange løse katter det er i Midt-Norge.

- Det viktigste er at folk ikke skaffer seg katt hvis de ikke har tenkt å ta vare på den. En katt kan bli over 20 år, og den skal ha godt stell, som ormekur og p-piller, sier hun.

LES OGSÅ: Slik snakker du med katten din

Ti katter fanget inn

Hvordan gikk det så med aksjonen på Heggstadmoen?

Natt til onsdag fikk de inn en mor med fire kattunger i fella. I alt har altså to kattemødre og åtte kattunger blitt fanget inn fra søppelplassen. Den ene kattemoren viste seg å være smittet av sykdommen «katte-aids» (FIV) og måtte avlives. Begge de to hunnkattene var drektige.

Dette er kattungene som ble fanget inn onsdag.  Foto: Privat

- Dette ble en sørgelig dag. Det er dessverre slik det kan gå når kattene får formere seg fritt, sier Fosse.


Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

På forsiden nå