En halvtimes kø snor seg ut av Hovedbiblioteket, i en bue rundt gårdsplassen og inn i smuget til Kjøpmannsgata. Slik var det rett etter arbeidstid fredag ettermiddag.

Det er meldt om køer på de store kjøpesentrene og. Ikke for øl og Grandiosa, men for å avlegge stemme til Stortingsvalget.

Klokken 21 var det 47 699 elektronisk registrerte forhåndsstemmer i Trondheim.

Køen ved Hovedbilblioteket ca kl 16 fredag ettermiddag.

Stortings- og sametingsvalget 2017 avholdes mandag 11. september kl 09.00-21.00.

I tillegg er det stemmegivning på Hovedbiblioteket søndag 10. september kl 13.00-18.00. Dette er en ekstra valgdag, ikke forhåndsstemming.

Forventet kø

- Det er forventet at det blir køer de siste timene av forhåndsstemmegivningen, sier Bjørnar Gammelsæter, som har ansvaret for valgavviklingen ved Hovedbiblioteket.

- Men størrelsen på køen er jeg overrasket over, sier han og forteller at det har vært stor pågang også andre steder i dag.

Det er stadig flere av de stemmeberettigede som forhåndsstemmer. Det er sendt ut over 3,7 millioner valgkort.

Torsdag kveld passerte antallet forhåndsstemmer på landsbasis rekorden fra 2013 på drøyt 855 000 stemmer.

- Da vi stengte i går var det oppe i 880 000 stemmer, sier Gammelsæter.

Seks stemmeavlukker og fire valgurner ved Hovedbiblioteket fikk besøk av tusener av velgere på forhåndsvalgets siste dag, fredag.

Lengre enn polkøen

Det er rolig og sivilisert stemning i køen i bibliotekets bakgård

- Det er jo verre en polkøen på en fredag ettermiddag, men her står jeg til jeg kommer inn i lokalet og har avlagt stemme. Jeg har gjort min borgerplikt i hvert eneste valg hele mitt liv. Selv om jeg har vinglet litt ender jeg opp med å stemme. I år blir det ytterste høyre, sier Torbjørn Toft.

Den pensjonerte elektrikeren har jobbet på Nordsjøen hele sitt liv. En uplanlagt Trondheimstur gjør at han ikke kommer seg hjem til Øystese i Hardanger før det er for sent på valgdagen.

Dette er verre enn polkøen på en fredag, sier Torbjørn Toft.

Plukket opp tips av fjerdeklassinger

Det gjør ikke Ida Poiesz heller, hun kommer seg ikke hjem til Arendal hvor hun er folkeregistrert og hvor valgkortet ligger. Hun er fjerdeårs lærerstudent og har tilbrakt hele denne uken på Lundamo barneskole i praksis.

- Vi har hatt om valg på skolen. Derfor har jeg sett noen videosnutter og nettsider. Vi har diskutert partienes politikk med fjerdeklassingene, ler hun.

Medstudenten, Trym Solan Renolen, hadde bestemt seg allerede.

- Men denne uken på skolen hjalp meg og bidro til at jeg har falt ned på et av de partiene jeg vurderte, sier Ida.

- Nå har jeg sagt mitt og om jeg skulle bli misfornøyd så kan jeg klage, sier Trym Solan Renolen (23). Ida Poiesz legger stemmen sin i valgurnen.

Forhåndstemming vokser

Både antallet og andelen forhåndsstemmer øker.

Mange av dem som avgir stemme på forhånd er folkeregistrert andre steder enn der de oppholder seg. Hele 18 postkasser med forhåndstemmer er sendt til andre kommuner bare i kveld.

Andre er trondhjemmere som velger å stemme i perioden før valget uansett.

- Det er veldig bra at folk kommer i disse fire ukene og noen dagene før valgdagen og det er interessant å se valgordningen endre seg, sier valgfunksjonær Bjørnar Gammelsæter.

Selv forhåndsstemte han for tre uker siden.

- Det er en fordel å gjøre det unna når man har bestemt seg, mener han.

HØR PODKAST: - Høyres valgkamp har bare handlet om Erna Solberg