Trondheim Pride:

Børge Brende åpner Trondheim Pride

Den offisielle åpninga av Trondheim Pride foregår på Torget kl 14.00. Der skal både den norske utenriksministeren og den canadiske ambassadøren i Norge tale.

Les om France Rose og andre menn i kjole og sterk sminke i dagens Ukeadressa.  Foto: Helene Mariussen

Saken oppdateres.

Daglig utsettes skeive mennesker verden over for diskriminering og brudd på menneskerettighetene.

- Selv om vi har kommet en lang vei i Norge er det fortsatt litt å gå på, sier leder for Trondheim Pride, Sverre Ohlgren.

Sverre Ohlgren er leder for Trondheim Pride.  Foto: Ivar Mølsknes

 

Gå for en annen

- Kampanjen «Gå for meg» har vist at hundrevis av mennesker i Norge ikke kan være åpne om sin sexuelle legning i frykt for å bli slått hånden av fra familie og venner eller i redsel for mobbing på arbeidsplassen, sier Ohlgren.

I verden forøvrig er sex mellom mennesker av samme kjønn forbudt i 76 land. 54 medlemsland i FN har skrevet under på en erklæring som motsetter seg LHBT-rettigheter, opplyser Amnesty Internastional.

Prideparaden starter fra Krigsseilerplassen kl 12 neste lørdag.

- I 2015 var vi 2000 mennesker, i 2016 gikk 3500. I år satser vi på 5000. Vi er opptatt av at alle er velkomne på Trondheim Pride. I paraden og på de øvrige arrangementene, sier han.

LES MER I UKEADRESSA: - Drag er også ramme alvor

Fra homouke til global stolthet

Ohlgren har ansvaret for festivalen som startet for 20 år siden under betegnelsen «Homouka». Siden den gangen har Trondheim Pride vokst i størrelse.

I dag er Pride et internasjonalt begrep og det er arrangementer, dager og uker over hele verden, gjennom hele året.

- I Norge startet Bergen og Oslo i juni og juli, det har vært «Skeive Sørlandsdager» og «Stavanger på skeivå» og etter oss kommer Telemark og Tromsø, sier Ohlgren.

Denne uken er Trondheim spekket av arrangementer fra spillkveld, film, drag, fester, konserter, seniorkafé, karaoke og ikke minst debattmøter.

Børge Brende åpner Trondheim Pride på Torget klokken 14 i dag.  Foto: Morten Antonsen

 

Internasjonalt perspektiv

Først ut er kveldens Samfundsmøte i Storsalen i Studentersamfundet klokken 19.

Artur Wilczynski, Canadas ambassadør i Norge, skal fortelle om sin hverdag som åpent homofil gift mann i et statlig embete.

Canadas ambassadør i Norge, Artur Wilczynsk snakker på Stdentersamfundet i kveld. (Her sammen med sametingspresident Vibeke Larsen under Tråante 2017 i vinter.) Tirsdag 12. september kl. 18.00 føres dabatten «Skeiv og samisk» på Litteraturhuset i Trondheim.   Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES

LES OGSÅ: Står opp for skeive samer

Dit kommer også Sabrina Petra Ramet. Ramet er professor i statsvitenskap ved NTNU. Hun ble født som biologisk mann, og skiftet kjønn i 1980. Før dette tjenestegjorde hun i det amerikanske luftforsvaret. Hun vil snakke om kampanjen mot det transkjønnede miljøet i USA.

Patricia Kaatee er politisk rådgiver i Amnesty. Hun vil snakke om LHBT-personers rettigheter i Øst-Europa.

Skeiv og stolt
  • LHBT er en forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. I senere år føyes det gjerne til en «I» for interseksualitet, en «Q» for queer (skeiv) og «A» for allierte heterofile. Samlebegrepet brukes både av myndigheter, rettighetsorganisasjoner og forskere.
  • LHBT-bevegelsen har, etter mange års innsats, lykkes i å vinne mer respekt, toleranse og politisk støtte i Norge.
  • Pride-bevegelsen er en positiv kraft mot diskriminering og sosiale stigma overfor skeive. Den jobber for å bidra til økt selvfølelse, verdighet, likeverd, rettigheter, synlighet som gruppe, bygge et felleskap og feire sexuelle forskjeller og kjønnsvariasjoner.
  • Symbolet Pride-bevegelsen bruker er regnbueflagget som symboliserer mangfoldet i sexuell orientering og kjønnsidentitet.
På forsiden nå