- Det er en annen enn meg som gjør dem friske

Joralf Gjerstad (91) har i over 70 år hatt besøk av titusener av mennesker hjemme hos seg selv. Nå reiser han ut til sitt publikum for å forklare hvordan han helbreder.

Therese Ulvan, Joralf Gjerstad og Øyvind Løvrød i Ilen Kirke. Løvrød har gjennom Gjerstadstiftelsen vært opptatt av å ivareta barndomshjemmet til Snåsamannen. Huset er i dag museum og er satt i stand slik det sto da Joralf Gjerstad vokste opp. Overskuddet av turneen vil gå til stiftelsen. 

Saken oppdateres.

Han ble intervjuet av Joralf Gjerstads venn, Øyvind Løvrød, foran publikum i en utsolgt Ilen kirke søndag kveld. Sangeren Therese Ulvan tolket samler som harmonerer med temaene Joralf ville snakke om:

Livet, håpet og døden.

- Fordi det er det, det hele handler om, sa Gjerstad rett før forestillingen startet.

LES UKEADRESSA: Mannen og Snåsa

Siste turné

- Vi har vært på en kirketurné som begynte på Hitra. Videre dro vi til Frøya, Røros, Stjørdal og Levanger. Etter Ilen kirke i kveld avslutter vi i Steinkjer kirke 24. september, forteller Therese Ulvan.

Det har vært stort sett fulle hus og stor interesse for å høre på hva mannen fra Snåsa vil fortelle. Gjerstad har deltatt i filmer, og det er skrevet mange bøker om hans gjerning.

- Men det er en ting han ikke har forklart, nemlig hvordan han har helbredet alle disse menneskene, sier Ulvan.

LES ANMELDELSE: Snåsamannens testamente

Møttes i Spania

Sangeren og musikeren forteller at det er Gjerstad som har bestemt rammene for kirketurneen og at ideen kom da de møttes for første gang i Spania i mars i år.

- Joralf var på Solgården på Costa Blanca og jeg opptrådte der da vi kom i kontakt med hverandre, forteller Ulvan. Hun beskriver et varmt møte og sin fasinasjon for Snåsamannen.

- Han er bare god og vil alle vel.

Øyvind Løvrød møtte Joralf Gjerstad da han selv fikk hjelp til en dårlig rygg.

- Joralf er en stor mann som vil bli enda større etter sin død. Han vil, nå som livet går mot slutten, gjerne forklare hva slags krefter det er som virker når han helbreder, sier Løvrød.

LES OGSÅ: - Denne boka blir den siste jeg skriver

- Det er jo selvsagt

- Jeg har møtt femti- sekstitusen mennesker i mitt liv som har bedt om min hjelp. For dem, alle som en, har jeg bedt en bønn i all stillhet, sier Joralf Gjerstad selv.

Før kom mennesker til han. På denne turneen kommer han til dem som vil se han og oppleve hans perspektiv.

- Nå er det på tide å gi uttrykk for det som er sant. Når jeg helbreder mennesker tar jeg borti dem og leser en bønn. Og blir de bra, er det en annen enn meg som gjør dem friske, sier Gjerstad.

Hvordan det oppleves å helbrede, eller hvordan det kjennes i kroppen til Snåsamannen når kraften kanaliseres igjennom han, beskriver han ikke mer eksakt.

- Jeg kan ikke forklare mer enn det jeg har sagt. For meg er jo dette selvsagt, sier Gjerstad.

LES OGSÅ: Snåsamannen tror Trump blir skutt

Therese Ulvan traff Joralf Gjerstad i Spania i mars. I august la de ut sammen på turné. 

Therese Ulvan traff Joralf Gjerstad i Spania i mars. I august la de ut sammen på turné. 

Therese Ulvan, Joralf Gjerstad og Øyvind Løvrød samarbeider om forestillingen som skal gi folk en mulighet til å oppleve Snåsamannen tett på. 

Therese Ulvan, Joralf Gjerstad og Øyvind Løvrød samarbeider om forestillingen som skal gi folk en mulighet til å oppleve Snåsamannen tett på. 

Joralf Gjerstad (91) har sluttet å ta i mot mennesker for å hjelpe dem, og har tidligere uttalt at det er slutt på kreftene. 

Joralf Gjerstad (91) har sluttet å ta i mot mennesker for å hjelpe dem, og har tidligere uttalt at det er slutt på kreftene. 

På forsiden nå