Rekordmange forhåndsstemmer

47 000 i Trondheim har avlagt forhåndsstemme i år. Det er over 7000 flere enn siste gang.

Telling av forhåndsstemmmer i Trondheim kommune. Det hele ledes av Bente Resell Krogstad.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Tallet vil krype ytterligere oppover når stemmer fra trondhjemmere avlagt i andre kommuner kommer inn. Først klokken 17 tirsdag vil det endelige tallet være klart.

- Det er en kraftig økning, sier Bente Resell Krogstad, som har ansvar for tellingen av forhåndsstemmer.

Snart halvparten

Hvis tendensen fortsetter i de neste valgene, vil snart over halvparten av stemmene bli avlagt før valgdagen. Trolig vil det endelig tallet i år tippe over 48 000 forhåndsstemmer.

Gammeldags telling

Det ble en annerledes telling denne gangen. Tellemaskinene sto urørt, mens all telling ble gjort manuelt av ti medarbeidere. Tellingen startet klokken 09 og én og en halv time senere var den over. Ikke siden 1995 er det gjort en manuell telling av alle stemmene. Av frykt for hacking av elektroniske systemer, er det i år besluttet at alle stemmer skal telles manuelt.

Telles to ganger

Samtlige stemmer blir telt to ganger. Forhåndsstemmene blir først telt manuelt og deretter med maskin. Stemmene som avgis på valgdagen telles først manuelt i valglokalene, og etterpå maskinelt av kommunens folk i fylkestingssalen i Erling Skakkes gate.

- Så Vladmimir Putin påvirker ikke valget i Norge?

- Nei, valget gjøres av velgerne i Norge. Det skal folk stole på, sier Krogstad.

Hun regner med at de første resultatene fra de minste kretsene kommer inn ved 22-tiden i kveld. Ved midnatt tror hun at alle kretser er inne. Den maskinelle tellingen av stemmene for andre gang blir klart et stykke utpå natten.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå