Tallet vil krype ytterligere oppover når stemmer fra trondhjemmere avlagt i andre kommuner kommer inn. Først klokken 17 tirsdag vil det endelige tallet være klart.

- Det er en kraftig økning, sier Bente Resell Krogstad, som har ansvar for tellingen av forhåndsstemmer.

Snart halvparten

Hvis tendensen fortsetter i de neste valgene, vil snart over halvparten av stemmene bli avlagt før valgdagen. Trolig vil det endelige tallet i år tippe over 48.000 forhåndsstemmer.

Gammeldags telling

Det ble en annerledes telling denne gangen. Tellemaskinene sto urørt, mens all telling av forhåndsstemmene ble gjort manuelt av ti medarbeidere. Tellingen startet klokken 09 og én og en halv time senere var den over. Ikke siden 1995 er det gjort en manuell telling av alle stemmene. Av frykt for hacking av elektroniske systemer, er det i år besluttet at alle stemmer skal telles manuelt.

Telles to ganger

Ikke nok med at det telles for hånd. Samtlige stemmer blir telt to ganger. Forhåndsstemmene blir først telt manuelt og deretter med maskin. Stemmene som avgis på valgdagen telles først manuelt i valglokalene, og etterpå maskinelt av kommunens folk i fylkestingssalen i Erling Skakkes gate.

- Så Vladimir Putin påvirker ikke valget i Norge?

- Nei, valget gjøres av velgerne i Norge. Det skal folk stole på, sier Krogstad.

Hun regner med at de første resultatene fra de minste kretsene kommer inn ved 22-tiden i kveld. Ved midnatt tror hun at alle kretser er inne. Den maskinelle tellingen av stemmene for andre gang blir klart et stykke utpå natten.