Psykisk helse og ensomhet:

«Helsesista» er i huset

– Alle barn vil i utgangspunktet oppføre seg godt. Om de er enten veldig utagerende eller helt usynlige, er det tegn på at noe ikke er bra, sier helsesøster Tale Krohn Engvik.

Saken oppdateres.

Forebygging av ensomhet og tiltak som fremmer god psykisk helse for hele befolkningen er hovedmålene for Folkehelseuka som arrangeres denne uka.

Onsdag 13. september holder Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som kvinnen bak Snapchat-kontoen «Helsesista», foredrag om psykisk helse og ensomhet i Kultursenteret Isak klokken 18. Det er Jentevakta Trondheim som inviterer til gratisforedraget.

– Det er et stort tema, som angår oss alle iblant. Også ungdom kjenner mye på ensomhet. Det er et tema som gir mye respons på Snapchat. Mange sier at selv om de er sammen med andre og har familie og venner, kan de kjenne på ensomhetsfølelse. Det er ikke nødvendigvis unormalt eller skadelig. Men jeg kommer med noen tips om hvordan det er lurt å tenke da, og hva man kan gjøre, sier hun.

– Hva er det største folkehelseproblemet i dagens samfunn?

– Det er muligens vold og overgrep som barn og unge opplever, men som de ikke forteller noen om. De blir syke og kan få diagnoser de ikke burde hatt. Det får alvorlige konsekvenser og dette er et område som fortsatt er tabubelagt og vanskelig, sier hun.

Fortvilt over at det ikke ble skifte

Engvik sier hun har stor nytte av å snakke med barn og ungdom som har erfaring med vanskelige livssituasjoner. Mandag kveld fulgte hun valgsendingene sammen med mange av de nærmere 30000 følgerne hun har på Snapchat.

– Mange av dem som har hatt tøffe oppvekster er fortvilt over at det ikke ble et regjeringsskifte. De mener politikken som har blitt ført de siste årene ikke virker. Det å få en diagnose løser ingenting. Voksne som jobber med barn må være åpne for å tenke nytt. En må ha med seg hjertet og mye varme inn i arbeidet når en skal jobbe med barn og unge, sier Engvik.

Nå har hun har tatt permisjon fra jobben som helsesøster ved fire videregående skoler i Oslo for å jobbe som «Helsesista» på heltid. Hun skal holde foredrag og jobbe med utvalgte samarbeidspartnere – i tillegg til å holde Snapchat-kontoen levende og relevant.

– Hva er det viktigste vi som slektninger, venner og naboer kan gjøre for at våre medmennesker skal ha det bra?

– Vi må alle gå i oss selv, og tenke gjennom hvem man vil være og hvordan man vil møte andre. Vi må være åpne og våge å tro på dem når barn og unge uttrykker at de ikke har det bra. Alle barn vil i utgangspunktet oppføre seg godt. Om de er enten veldig utagerende eller helt usynlige, er det tegn på at noe ikke er bra. Det er viktig å også bry seg om dem man i utgangspunktet kanskje ikke liker så godt. Om de mobber, er usympatiske eller utagerende handler det gjerne om at de ikke har det så bra selv, sier hun.

LES OGSÅ: - Å klå på rumpe, tiss og pupper er ikke ok

– Den rause voksne

– Nesten 70000 barn i alderen tre til atten år trenger behandling for psykiske vansker i landet vårt. Det er et fryktelig høyt tall og en stor bekymring når en samtidig vet at det mangler gode og lett tilgjengelige tjenester. Ikke minst mangler det tverrfaglig sammensatte lavterskeltilbud som både kan bistå barn og foresatte med å hjelp og støtte i en tidlig fase, sier Anniken Glein, koordinator for Folkehelseuka 2017.

Anniken Glein 

 

– Det å være den rause voksne, som også har en ekstra plass rundt matbordet i hverdagen, og som aktivt er med og forebygger at både egne og andres barn opplever ensomhet og utenforskap, er en del av er en verdifull investering for alle parter. Og husk alltid: Barn er ikke vanskelige, men de kan ha det vanskelig, sier Glein.

Kommunale enheter, kulturaktører og frivillige organisasjoner er med for å gi et mangfoldig program under Folkehelseuka. Lørdag kulminerer uka med familiearrangement i Tordenskjoldparken i Trondheim sentrum. Her lover arrangørene aktiviteter for hele familien: Dans og teater, klovnerier og musikk, suppe og bamsehospital er noen av ingrediensene.

LES OGSÅ: - Håper innlegget kan være en tankevekker

På forsiden nå