Bymarka-jerven blir neste attraksjon på Vitenskapsmuseet

Undersøkelser av tennene til jerven som ble skutt i Bymarka 29. august, viser at den kan ha blitt 22 år. Nå får den plass på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Dette bildet er tatt av jerven omlag en time før den ble skutt i Bymarka 29. august i år.   Foto: Øyvind Lein

Saken oppdateres.

- Vi ser 20-sonen i tennene klart, men den kan ha blitt 22 år, sier  laboratorieleder ved NINA/Rovdata, Frode Holmstrøm.

Han forklarer at det kan være vanskelig å se snittet i tennene til noen jerver. Tre forskjellige tenner fra jerven som levde i Bymarka er analysert.

Skutt 28. august

Jerven ble skutt i området ved Fjellsætermyrene rundt klokken 21.30 den 29. august. Da hadde det kommet opplysninger om at jerven var sterkt avmagret og i dårlig forfatning. Uansett om den ble 20 eller 22 år, er det den eldste jerven man kjenner til i Norge.

Les også: Avlivet jerv i Bymarka

Jerven var sterkt avmagret og veide bare 6,72 kilo da den ble skutt.  Foto: Øyvind Lein

 

Over helgen vil Holmstrøm levere skallen til jerven til Vitenskapsmuseet i Trondheim. Skinnet er allerede der og museet har fått tillatelse av Miljødepartementet til å stoppe den ut. Den jobben starter taksidermist Per Gätzschmann med mandag.

Stilles ut

- Jeg bruker vel en måneds tid på jobben, alt etter hvordan vi finner ut at den skal presenteres. Vi har snakket om at den skal stilles ut i foajeen på Vitenskapsmusset, sier Gätzschmann.

Les også: Gammeljerven lusket rundt på tribunen

Jerven blir sannsynligvis hovedattraksjonen ved museet etter at utstillingen Body World er avsluttet 8. oktober. Ledelsen ved museet anslår at jerven som levde i mange år i Bymarka kan sees i museet i siste halvdel av november.

Les også: Jerven legger seg ned under grantreet. Om en time er den død.

Kreftsyk

- Den hadde kreft i milten med spredning. Den var blind på det ene øyet og hadde svekket syn på det andre. Ut fra tilstanden hadde jeg gitt den en uke til å leve, kanskje bare noen dager. Den hadde kanskje allerede lagt seg ned for å dø, sier Holmstrøm.

Tre forskjellige tenner fra jerven som levde i Bymarka er analysert.   Foto: Øyvind Lein

 

- Det ble rapportert og tatt videopptak av jerven 14 dager før den ble skutt. Da så det ut som den ikke var i så verst form - hvorfor gikk det så fort nedover med den?

- En sannsynlig forklaring på det er at kreften hadde eksplodert. Selv avmagringen hadde nok gått over tid. Vi fant bare noe blåbær og lyng ytterst i endetarmen på den. Magesekken var helt tom. Det som er klart er at en organsvikt hadde inntrådt i løpet av kort tid, sier Holmstrøm.

Les også: Jerven ga oss en leksjon

På forsiden nå