Overvik-saken:

- Ap har gitt etter for utpressing

Frp angrep Ap og resten av storkoalisjonen da bygningsrådet vedtok å utsette Overvik-behandlingen.

Frps Elin Marie Andreassen (t.v.) er oppgitt over flertallet. Ap og Høyre, her ved Berit Tiller, har snudd i saken.  Foto: Frank Cadamarteri

Saken oppdateres.

Ap og Høyre har gjort en snuoperasjon: Før sommeren var de veldig ivrige på å få det store boligprosjektet på Overvik til sluttbehandling. Nå går begge partiene med på å vente, i tråd med rådmannens anbefaling.

Faktisk var det bare Frp som ønsket å få planen sluttbehandlet tirsdag.

- Jeg er overrasket over at det blir et flertall for å vente, såpass kort tid etter at flertallet i bygningsrådet sa det stikk motsatte. Det ser ut som Ap har gitt etter for utpressing, sa Elin Marie Andreassen (Frp).

Les bakgrunn: Nå har Ap ombestemt seg

Tautrekking

Etter tautrekking utover ettermiddagen og kvelden mandag, kom Ap og storkoalisjonen frem til et forslag de kunne enes om. Ap, V, SV, Sp, KrF og MDG (KrF kun punkt 1 og 2):

1. Bygningsrådet understreker at nullvekstmålet ligger fast. Veksten i persontransporten skal tas med kollektivtransport, sykkel og gange. Bygningsrådet ber derfor om det ved alle reguleringsplaner innarbeides et fast punkt med etterprøvbare kriterier om hvordan de bidrar til at dette nås.

2. Bygningsrådet vedtar at forslag til områderegulering av Overvik utsettes og fremlegges samtidig med byutredningen.

3. Bygningsrådet ber rådmannen å starte behandling av detaljplanlegging av utbyggingsfelt merket B1 og B2 på forslag til plankart for områdeplan for Overvik, med forutsetning om at utbygging av disse ikke innvirker negativt på fremkommelighet for metrobuss og kollektivtrafikken eller på annen måte innvirker negativt på å ivareta nullvekstmålet.

Ap med flertallet ber rådmannen å starte behandling av detaljplanlegging av utbyggingsfelt merket B1 og B2 (øverst til høyre på kartet) på forslag til plankart for områdeplan for Overvik. Ifølge planpapirene utgjør disse områdene 261 boliger.  Foto: Illustrasjon Asplan Viak

Geir Waage (Ap) svarte på Frp-Andreassens kritikk:

- Det er bare Frp som foreslår å vedta planen nå, alle andre partier sier vi må bruke litt mer tid på dette. Overvik er et så stort område, og det nok vil foregå boligbygging her i ti til tjue år fremover, uansett når sluttbehandlingen blir, om det er i oktober, eller i januar 2018, sa Waage.

MDG med eget forslag

I sommer sa Miljøpartiet de Grønne (MDG) at de vil bryte med Ap hvis ikke partiet venter med videre klarsignal for Overvik. I dag kom Ap dem i møte. Varaordfører Ola Lund Renolen (MDG) tar likevel et forbehold:

- Vi er veldig glad for at utviklingen i dialogen er at man vil se nærmere på planen. Men vi vil synliggjøre vårt nedslagspunkt, sa Renolen, og fremmet et eget forslag om at Overvik utsettes til mer sentrumsnære utbyggingsområder er utnyttet.

Det er også en slik rekkefølge som fremkommer i vedtaket til kommunaldepartement fra 2013.

Aps Geir Waage. I forgrunnen Frps Elin Marie Andreassen.  Foto: Frank Cadamarteri

 

- Feil av MDG

Marte Løvik (Sp) syntes ikke noe om MDGs utspill, men ville heller rose Ap for å komme dem i møte:

- Jeg er enig i MDG sitt forslag, men jeg kommer ikke til å støtte det, fordi vi nå har blitt enige om et felles forslag. Da er det feil å fremme sitt primærstandpunkt slik MDG gjør det. Det er synd for de videre forhandlingene i saken, sa Løvik.

Ottar Michelsen (SV) kommenterte ikke MDGs forslag under debatten, men sier etterpå:

- Hvis all skal fremme sine egne primærstandpunkt, ja så har man ikke en felles enighet, sier Michelsen.

  Foto: Richard Sagen

Høyre snudde

Ingrid Skjøtskift (H) ønsket nå også å utsette sluttbehandlingen, men Høyre ville la Overvik Utvikling starte opp på flere områder enn det som ble vedtatt. De la også inn et forslag om jordflytting. Waage (Ap) støttet dette med jordflytting:

- Det er fornuftig å få i gang noen piloter på dette, og det må vi komme tilbake til i januar, når vi får planen til behandling, sa Waage.

Han gikk langt i å si at han mener rådmannen overdriver behovet for å vente på den såkalte byutredningen, som er varslet i desember.

- Vi må også ha et realistisk bilde på hva som ligger i den, sa Waage.

Les også: Slik lyktes de mektige aktørene på Overvik

På forsiden nå