Klokka halv ti tirsdag formiddag kom en tropp med cirka 20 hurtigrutepassasjerer marsjerende ned til stranda ved Ilsvikøra. Der fikk de utdelt blå hansker og gjennomsiktige søppelsekker.

- Vi har det så fint på hurtigruta og får se så mye vakker natur. Dette er vår måte å gi litt tilbake til dette nydelige og vakre landet, sier søstrene Joy Martin, Ann-Helen Warmbrunn og Barbara Langford fra Australia.

Søstrene Joy Martin, Barbara Langford og Ann Helen Warmbrunn fra Australia deltok med glede i dugnaden for et renere havmiljø.

Over tusen frivillige

Den landsomfattende ryddeaksjonen arrangeres av Hurtigruten Foundation, og strekker seg fra Urke og Hjørundfjorden i sør til Kirkenes i nord. Over tusen gjester og mannskap fra elleve av Hurtigrutens skip deltar i dugnaden.

- Våre gjester, uansett hvor de kommer fra i verden, er opptatt av miljø. Målet med denne aksjonen er å vise at vi bryr oss om naturen vi selv benytter oss av. Vi ønsker å være et forbilde og vise at vi kan utgjøre en forskjell, forklarer Gunnar Benjaminsen som er kaptein på MS Nordlys.

Ekspedisjonsleder Nicklas Front og kaptein Gunnar Benjaminsen fra MS Nordlys deltok også i ryddeaksjonen. De var godt fornøyd med både oppmøte og innsats.

Vil motivere og inspirere

Alt søppelet som plukkes i løpet av tirsdagen skal samles inn og henges opp på et fiskehjell i Svolvær. Der skal det være en del av kunstinstallasjon som skal symbolisere hvordan plastsøppel tar over havene på bekostning av fisken. Søppelet vil senere bli levert til kildesortering.

- Jeg så en dokumentarfilm her om dagen om fiskere på Hawaii som sliter med at fisken er blitt borte på grunn av all mikroplasten i havet. Slikt gjør meg veldig trist. Det vi gjør her i dag vil nok ikke hjelpe så mye på problemet, men kanskje kan det motivere og inspirere folk til å bli mer bevisst på hva de kaster i havet, sier Barbara Fritcsh fra Tyskland.

Ekteparet Franz Hauck og Barbara Fritsch fra Tyskland fant blant annet en utgått shorts på sin søppeljakt i Ilsvika.

Ikke så ille i Ilsvika

Søppelsekkene blir sakte, men sikkert fylt opp på turistenes vandring langs strandkanten i Ilsvika. Men mengdene de finner er ikke oppsiktsvekkende for folk fra andre deler av verden.

- Hadde vi vært i Australia hadde vi fylt opp disse sekkene på få minutter. Folk i Norge er nok ganske flinke på søppelhåndtering, tror søstrene Joy, Ann-Helen og Barbara.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.