Den nasjonale finalen holdes på Byscenen i Trondheim lørdag.

Til sammen konkurrerte ti doktorgradsstipendiater i Trondheims-finalen torsdag kveld. To glade vinnere overbeviste både fagjuryen og publikum om at de var best til å formidle forskningen sin. I første runde fikk deltakerne fire minutter til å forklare. De som klarte å gjøre publikum nysgjerrig nok kom til andre runde. Tre stykker kom til runde nummer to, og fikk nye fire minutter til å fortelle mer.

Axel Karl Gottfrid Nyman sanket flest stemmer blant publikum og poeng fra dommerpanelet. Hakk i hæl fulgte Kristoffer Hagen. Begge går videre til den nasjonale finalen.

Medisin med klar adresse

Nyman forsker på muligheten til å gi store doser av hormonet melatonin til hjernen på en trygg måte. Melatonin, mest kjent som søvnhormonet, er egnet til å behandle en rekke tilstander, blant annet hjerneskade hos nyfødte, ALS (amyotrofisk lateralsklerose) og MS. Problemet er at hormonet er lite vannløselig og vanskelig å gi i store doser i blodet uten å bruke skadelige løsemidler.

Nyman jobber med å løse opp melatonin i fettbaserte majonesaktige nanopartikler, «nanoemulsjoner», for å se om høye doser av melatonin kan leveres til hjernen på en trygg måte.

Axel Karl Gottfrid Nyman er stipendiat på Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk.

En treningsøkt ved skjermen

Å bli i fysisk toppform av dataspilling er ikke en litt uvant tanke. Men Kristoffer Hagen har laget en løsning som får det til å lukte svette ved PC-en. Kristoffer tar utgangspunkt i spillkonsepter fra populære dataspill som «League of Legends» og «Counterstrike», og erstatter mus og tastatur med en spinningsykkel med knapper på styret. Kristoffer Hagen er stipendiat ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU.

For å inkludere hele NTNU, ble Forsker Grand Prix i Trondheim overført på videolink til campusene i Ålesund og Gjøvik.

Kristoffer Hagen og Axel Karl Gottfrid Nyman skal konkurrere i den nasjonale finalen for Forsker Grand Prix lørdag. Toril Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping ved NTNU, er strålende fornøyd med kandidatene. Foto: NTNU