Museum anmelder pensjonist som gravde fram en båt

NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim anmelder en lokalhistoriker for brudd på kulturminneloven og straffeloven, etter at han gravde fram et gammelt båtvrak.

- Vi er nødt til å reagere av allmennpreventive hensyn, sier museumsdirektør Reidar Andersen.  Foto: Nils Toldnes

Saken oppdateres.

Pensjonist og lokalhistoriker Ivar Amundsen og en kamerat gravde fram en åtte meter lang båt i Kattmarka utenfor Namsos i sommer. Båten er en gammel jekt bygget før 1750, og et sjeldent eksempel på lokal båtbyggeskikk. Nå blir han anmeldt, melder NRK.

– Dette er en situasjon hvor vi er nødt til å reagere av allmennpreventive hensyn, sier museumsdirektør Reidar Andersen.

Utsatt for oksygen

Lokalhistorikeren meldte fra til museet om båten, og de svarte at de ville se på den.

– Før vi kom så langt, var vraket gravd ut. Dette er ingen lykkelig dag, verken for oss eller for finneren, sier Andersen.

Han er fortvilet over at utgravningen førte til at båten ble utsatt for oksygen og flo-vann. Gjenstander som lå i båten ble også gravd vekk sammen med leiren, slik at museet ikke får undersøkt dem.

Amundsen vil ikke kommentere saken overfor NRK. Da saken ble kjent i august, uttalte han til Namdalsavisa at han handlet i god tro da han gravde frem vraket.

- Jeg tenkte ikke at dette kunne være noe ulovlig, sa Amundsen.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå