Slår alarm om falsk lege som skal ha lurt eldre

Én eller flere ukjente menn skal ha lurt eldre personer for penger og eiendeler.

Saken oppdateres.

Det er Trondheim kommune som går ut med følgende informasjon:

« (...) en eller flere ukjente menn har oppsøkt eldre brukere og ikke-brukere av Trondheim kommunes hjemmetjenester og utgitt seg for å være helsepersonell. Ved ett tilfelle har han/de også oppgitt å være ansatt i Trondheim kommune», skriver kommunen i en pressemelding.

- Strøk henne på hendene

Det var helse- og velferdskontor Midtbyen og Østbyen som først ble varslet av en eldre dame på Rosenborg. Hun sa at hun var blitt fratatt pass og penger, og at dette skjedde etter at en mann ringte på og utga seg for å være lege.

«Damen er klar og orientert, men hadde nettopp fått hjemmetjenester så hun trodde at dette var en lege som ville sjekke hvordan hun da hadde det. Hun slapp ham inn, han satt og strøk hendene hennes en stund før han sa at alt så ok ut, og hadde da forlatt stedet», står det i pressemeldingen.

Mannen beskrives som liten og mørk, og skal ifølge kvinnen ha snakket gebrokkent.

Politiet har mottatt anmeldelse

- Helse- og velferdskontoret ringte oss for å gjøre oss kjent med at en person gikk rundt på Møllenberg, ringte på til eldre og utga seg for å være fra Trondheim kommune, sier krimvaktleder Maybritt Enmo ved Sentrum politistasjon.

Hun bekrefter at de har mottatt en anmeldelse fra en person i Trondheim.

- Vi mottok en anmeldelse i går kveld. Fornærmede har avgitt forklaring, men vi er i oppstartfasen av etterforskningen, så jeg kan ikke kommentere saken utover det.

Forlot stedet i bil

I tillegg til den første meldingen, har kommunen snakket med to andre eldre kvinner som har opplevd noe lignende.

Den andre kvinnen, som også bor på Rosenborg, forteller om en mann som sa han var lege og som ville inn i boligen hennes.

«Hun ba om legitimasjon - noe han ikke kunne fremvise - og hun ba ham om å dra. Han forlot da stedet i bil. Hun kunne ikke se at han hadde noen sammen med seg».

Den tredje kvinnen som varslet kommunen bor på Persaunet:

«Her har mannen sagt at han var fra Trondheim kommune. Hun hadde sluppet ham inn og han hadde begynt å massere hennes legger og nakke. Hun er oppfordret av hjemmetjenesten til å anmelde dette», heter det i pressemeldingen.

Hjemmetjenesten i Trondheim er varslet om tilfellene, og de ansatte vil advare brukerne når de er ute på oppdrag.

- Slipp ikke inn ukjente

- Ikke slipp inn noen som sier de er fra Hjemmetjenesten dersom de ikke har kommunal uniform merket Hjemmetjeneste, sier enhetsleder Ann-Karin Ehlie ved Helse- og velferdskontor, Midtbyen og Østbyen.

- Alle i hjemmetjenesten er uniformert og kjører biler som er merket med Trondheim kommune og Hjemmetjenesten. Alle skal også kunne legitimere seg skikkelig.

Ehlie sier at kommunen ser veldig alvorlig på saken.

- Dette er en sårbar gruppe som kan ha problemer med å forsvare seg selv. Jeg skjønner at folk blir usikre. Hjemmetjenesten er avhengig av tillit. Folk skal være trygg på at det er rette vedkommende de slipper inn huset. Slike episoder er skremmende for brukerne, og et misbruk av kommunens og hjemmetjenestens tillit.

Hvordan kan vedkommende ha peilet inn de eldre?

- Det vet vi ikke. Kanskje det er spanet på hjemmetjenesten, eller på eldre som har vært ute en tur.  I ett av tilfellene var den eldre ikke bruker av hjemmetjenester, sier Ann-Karin Ehlie. Hun kan ikke huske lignende tilfeller tidligere.

I to tilfellene ga vedkommende seg ut for å være lege. Ehlie sier at kommunens hjemmetjeneste aldri sender lege hjem til brukere uten at det eventuelt er avtalt på forhånd med bruker.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå