Etter ønske fra Holtes mor (58) satte den drapstiltalte 27-åringen seg bak i salen, da hun skulle vitne tirsdag morgen. Melhusmannen er tiltalt for å ha drept sønnen hennes med over 100 bajonettstikk natt til tirsdag 24. januar eller på morgenen, men nekter skyld.

- Fortell litt om Råger, oppfordret statsadvokat Per Morten Schjetne innledningsvis.

Moren jaget tiltalte

- Han var den største kjærligheten i livet mitt. Det var oss to – han var enebarn. Råger var en god gutt som likte å ha det fint rundt seg. Han var også glad i dyr og dyrene var glad i ham, fortalte moren.

Før 38-åringen flyttet til den kommunale boligen på Ler – hvor drapet skjedde, bodde han hjemme til moren i ett års tid. Da hjalp han henne med alt, fortalte hun.

- Han pyntet med lys og blomster. Han ble mannen i huset, ordnet middag, tok rundvasken i helgene, handlet for meg – han gjorde alt, sa moren.

I denne perioden møtte hun også den nå tiltalte 27-åringen for første gang. I retten ga hun tydelig uttrykk for at hun ikke skjønte noe av vennskapet.

- Han hadde ikke følelser for noe, og jeg skjønte ikke hva Råger skulle med ham. Jeg spurte ham om det. Han svarte da: «Han trenger støtte og hjelp», sa moren videre.

58-åringen fortalte også at hun en gang hadde kastet 27-åringen ut av leiligheten sin på grunn av øldrikking.

- Svart i øynene

Den drapstiltalte har forklart at han og Holte brukte å slåss – og at de natt til tirsdag 24. januar hadde en «vikingkamp» som involverte slåssing med klappstol, askebeger og tallerkener. Han var imidlertid klar på at Holte var «helt i live» da han dro fra boligen i 08.00-tiden på morgenen.

- Var du vitne til slåssing mellom tiltalte og Råger, ville hennes bistandsadvokat Mette Skoklefald vite.

- Ja, en gang. Jeg tror Råger skumpet borti ham. Da ble NN (navnet på tiltalte journ.anm.) kullsvart i øynene og prøvde å bikke Råger over verandaen. Jeg jaget ham hjem etter at han ga seg, sa moren.

Voldshendelse

Hun fortalte også at hun og sønnen hadde et svært åpent forhold. Blant annet hadde han fortalt moren sin om en episode som han var involvert i natt til 21. januar i år. Da hadde Holte tatt med seg en mann og en kvinne, som han hadde truffet i Trondheim, med seg hjem til Ler. Dette endte med en voldshendelse, hvor blant annet Holte ble påført en kuttskade i hodet. Alle tre ble satt i arrest og siktet etter episoden, men sakene er i etterkant henlagt.

Mannen som var på besøk kommer fra Østerdalen, og ble etter drapet siktet i forbindelse drapsetterforskningen. Også denne saken er henlagt.

- Er du kjent med om Råger hadde noen fiender eller uvenner, ville Schjetne vite.

- Nei, sa moren.

- Var det noen som ville ta ham?

- Nei. Han ville fortalt det. Han var åpen om alt til meg, og jeg til ham, sa moren.

Ville kjøres

Den siste samtalen moren hadde med sønnen Råger, var mandag 23. januar klokken 21.00. Da ringte sønnen fra den tiltaltes telefon, og ba henne kjøre ham til nærbutikken på Ler.

- Jeg sa at jeg ikke orket ut å kjøre, sa moren, og la til at hun under denne samtalen hørte 27-åringens stemme i bakgrunnen.

Det endte med at Holte gikk til Coop Prix, hvor det siste bildet av ham i live ble tatt av overvåkningskameraet i butikken i tidsrommet mellom klokken 22.18 til 22.22.

- Helt grusomt

Holte ble funnet drept på formiddagen onsdag 25. januar, av en telemontør som skulle installere internett i boligen hans på Ler. Det var moren som var oppdragsgiver, og montøren hadde henne på telefonen, da han fant sønnen hennes død på stua.

Tiden etter at sønnen døde har vært vanskelig, fortalte moren.

- Det har vært helt grusomt, sa hun og fortalte om både mareritt, minnetap og angst.

Hun har ikke klart å gå på jobb etter at hun mistet sønnen.

Bistandsadvokat Skoklefald, opplyser at hun på vegne av klienten vil kreve 200 000 kroner i oppreisningserstatning og samt 46 000 kroner for begravelsesomkostninger av den tiltalte.

Beskrev tiltalte som sosial og høflig

Etter at 58-åringen var ferdig med sin forklaring, inntok moren til den drapstiltalte 27-åringen vitneboksen, og beskrev sønnen på følgende måte:

- Han er veldig omtenksom, sosial, høflig og ærlig. Han liker å glede andre og snakker åpent ut til meg.

Moren, som har fulgt rettsforhandlingene, hadde forberedt seg godt før vitnemålet. Hun gikk med høy og klar stemme gjennom flere punkter som har vært sentrale i bevisførselen i rettssaken så langt.

Sikker på at hun hørte Holtes stemme

Mandag var politiets elektroniske spor et tema i retten, og det kom frem at 27-åringen hadde ringt moren sin 40 ganger tirsdag 24. januar, fra klokken 07.49 og utover. Telefonen hennes var på dette tidspunktet tom for strøm. Dommerne fikk også opplyst at 27-åringens mobil hadde slått inn på morens mobilsvar flere ganger tirsdag morgen. Hun slettet disse meldingene fortløpende i etterkant, men informerte politiet om dét etter at hun fikk vite at Holte var død. Da politiet kontaktet teleselskapet hennes 30. januar hadde det imidlertid gått mer enn sju dager. Derfor var disse meldingene slettet av selskapet også - noe de er pliktig til. Moren er imidlertid helt sikker på at hun hørte stemmen til Holte på den ene av disse svarermeldingene, som ble ringt inn klokken 07.52 denne morgenen. Hun fortalte at hun hørte følgende bli sagt: «Da er mobilen avslått».

- Jeg er ikke i tvil om at dette var Rågers stemme. Dette må ha vært rett før NN (navn på sønnen journ.anm.) forlot Rågers hus, sa moren.

- De lånte klær av hverandre

Statsadvokat Schjetne har under rettssaken gjort det klart at klokken 08.00 denne morgenen, er et viktig tidspunkt for retten å merke seg.

- Påtalemyndigheten har konkludert med at drapet skjedde natt til tirsdag 24. januar eller på morgenen. Vi legger ikke inn en åpning for at tiltalte drepte Holte på et senere tidspunkt. Det betyr at hvis retten kommer fram til at dødstidspunktet er etter klokken 08.00 tirsdag 24. januar, så skal NN (navnet på tiltalte journ.anm.) frifinnes, sa han innledningsvis i saken.

Det har under rettssaken også kommet frem at Råger Holtes blod ble funnet på innsiden av den drapstiltaltes dunjakke. Moren mente imidlertid at dette blodet kunne ha havnet der etter at Holte falt og slo seg til blods uten for boligen til tiltalte i høstferien i fjor, viste hun til i retten.

- De lånte klær av hverandre, så det kan jo hende at Råger hadde lånt ytterjakken, poengterte hun.

- Tåler ikke blod

Moren fortalte i tillegg at den tiltalte sønnen ikke tåler synet av blod.

- Får han se to dråper med blod, blir han i dårlig form og kan besvime. Da er jeg kjapt ute med plaster. Fordi han ikke tåler blod, finner jeg det ikke rimelig at han kunne ha drept Råger med over 100 knivstikk, sa moren, og påpekte i tillegg at ingen i familien har sett ham gå med kniv noen gang.

Sjette dag av straffesaken mot 27-åringen, som er tiltalt for drapet på Ler, startet i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag. Her statsadvokat Per Morten Schjetne (t.v.) sammen med forsvarerne Christian Wiig (t.v.) og Arve Opdahl. Foto: Pål E. Solberg