Vikingeskatter fra NTNU til Disney World

Vitenskapsmuseet i Trondheim sender skatter fra vikingetiden til USA. Nå skal gjenstandene stilles ut i Disney World.

Førsteamanuensis Jon Anders Risvaag med sverdet som ble funnet i Steinkjer og som kanskje skal en tur til USA.  Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Saken oppdateres.

Et sverd fra 900-tallet, et praktfullt drikkehorn, en flott torshammer, en fryktinngytende spydspiss, gjenstander knyttet til fiske, en rangle som skulle lage lyd fra hesten og skremme fienden. Dette er gjenstander NTNU Vitenskapsmuseet tilbyr Disney, skriver Gemini.

- Vi har samarbeidet med Disney i 11-12 år nå. Dette er den tredje utstillingen vi forbereder sammen med dem, forteller førsteamanuensis Jon Anders Risvaag ved Institutt for arkeologi og kulturhistorie til Gemnini. Han er tilknyttet NTNU Vitenskapsmuseet.

Vikingegjenstandene skal vises fram i Epcot i Disney World i Florida, ved utstillingen Gods on Earth: Viking Age Mythology. Epcot har over 11 millioner besøkende i året. Omtrent fire millioner av dem besøker den norske paviljongen.

LES OGSÅ: Fant flere gravkammer, fotfigur og støpeform fra bronsealderen under nye utgravinger på Melhus

Museets digitale samling finner du her

Odin som kriger

Det er ennå ikke avgjort hvilke av gjenstandene som skal lånes ut til Disney, men Gemini kan fortelle at et sverd fra 900-tallet fikk frem gliset da en Disney-representant nylig kom til museet.

Dette vikingesverdet fra 900-tallet ble funnet i Steinkjer. Snart skal det trolig stilles ut i Disney World.   Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

 

- Han sa: «Jeg er 11 år igjen!» forteller Risvaag, som selv kjenner igjen følelsen.

Sverdet skal symbolisere Odin som en kriger, og er fra Talsnes i Midtre Gauldal. Det er forholdsvis solid til å være over 1000 år gammelt, og dette er noe av grunnen til at det faktisk får lov til å bli med til USA.

LES OGSÅ: Fant nye tegn på at det ikke var Olav Tryggvason som grunnla Trondheim

Bøffelhorn

Museet har ellers 27 drikkehorn. Ett av disse drikkehornene tilbys Disney nå. Bøffelhorn ble en periode importert til Norge nettopp for å lage drikkehorn av.

Selv om akkurat dette hornet nok er nyere enn vikingtid, antakelig fra perioden 1300 til 1600, men historien er forsvunnet med årene, er det laget i mye av den samme stilen som i tidligere tider.

- Dette ble nok laget for å drikke jól, mener Risvaag.

Hornet ser ut til at det fremdeles kunne vært brukt til det. Mange av de eldre hornene er i atskillig dårligere stand.

Et bøffelhorn, antakelig fra middelalderen. Vakkert og kanskje snart ved Epcot.   Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

 

Økende interesse

Utstillingen ved Epcot er tenkt å vise hvordan de norrøne gudene var en del av hverdagen for folk. Samtidig hadde gudene også svært så mye til felles med menneskene.

- De var egentlig hverken gode eller onde. De var veldig menneskelige og representerte mange forskjellige egenskaper. De kunne være hevngjerrige, de forelsket seg og hadde seg med hverandre, sier Risvaag til Gemini.

Risvaag berømmer Disney for profesjonaliteten. Sikkerheten og kunnskapene er på topp. Snart returneres gjenstander fra en utstilling om samisk kultur som har stått i fire år.

Interessen for vikinger og norske kulturgjenstander har for øvrig økt med svære tv-satsinger som Vikings og Game of Thrones, skriver forskningsnettstedet.

LES OGSÅ: DNA fra hundre skjelett skal vise oss helsetilstanden i middelalderenPå forsiden nå