Det var lørdag kveld han fikk prisen i den største naturfotokonkurransen i Europa, the GDT European Wildlife Photographer of the Year 2017 competition, i Lünen i Tyskland.

- Dette arbeidet har blitt en viktig del av mitt liv, fastslår Haarberg, om hareprosjektet.

- Harene er sky

Han, og kona Orsolya Haarberg, som også er naturfotograf, bor fortsatt i Trondheim. Men det er ikke så ofte de har tid å være hjemme. Enten er de ute i felt. Eller så er de ute for å markedsføre prosjektene sine. Denne høsten skal de gjøre det siste.

- Hva er det med deg og harer?

- Kan det ha noe med navnet å gjøre, smiler Haarberg og fortsetter:

- Følger du en art, blir det en evigvarende sirkel. Jeg har holdt på i 25 år med dette. Effektiv tid har jeg brukt 3 1/2 år.

- Hva er det du gjør da?

- Først og fremst sitter jeg og venter på fôringspost. Harene er sky. Du må lokke dem til deg. Du kan være i naturen i mange år uten å oppleve en slik situasjon som dette – en krangel mellom to harer.

- La merke til harespor

- Er det to hanner som slåss?

- Kanskje, eller en hunn som avviser en hann.

- Hvordan lokker du dem?

- Det er en yrkeshemmelighet. Nei da, det er ikke mer komplisert enn at jeg la merke til harespor ved fuglenes fôringsautomat. Litt solsikkefrø er god variasjon for harene som må klare seg med fjellbjørk vinterstid. Bildet er tatt midt på natta, i lett snøfall, som gir bildet en ekstra spiss.

Tidligere i år vant Haarberg en prestisjetung russisk naturfotopris. Han og kona har også publisert tre større artikler i National Geographic de senere årene.

- Det er stor stas. Da når du et stort publikum.

Seriene som er publisert i verdens mest berømte naturfotomagasin er fra Island, fra norskekysten og fra Laponia, som ligger over svenskegrensa, ikke langt fra Sulitjelma og Rago. Dette siste prosjektet er blitt bok, som de to nå reiser rundt og lanserer i hele Europa.

Villrein blir neste

- Er det mulig å leve av å være naturfotograf når du bruker så lang tid på alt du gjør?

- Det er ikke mange som gjør det og vi har hatt magre år vi også. Men vi klarer det, og det er et privilegium.

- Hvorfor ble det naturfotografi?

- Sånn har det alltid vært. Mens de andre skulle bli brannmann eller politi, skulle jeg bli Sverre M. Fjeldstad (kjent naturfotograf, spesielt fra NRK, red.anm.). Jeg har hatt ett fokus hele livet, sier Haarberg som er oppvokst på Jakobsli.

Nå står 12 europeiske land for tur. Men Haarberg lengter allerede tilbake til felten.

- Hva er det neste?

- Det blir nok noe om villrein.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Her får Haarberg prisen. Også en annen fotograf fikk hovedprisen på 25-årsjubileet for European Wildlife Photographer of the Year 2017. Foto: Orsolya Haarberg