Legionellafunn ved to skoler i Trondheim

Dusjanleggene stenges i minst ti dager ved Trondheim katedralskole.

Dusjanleggene ved Trondheim Katedralskole stenges etter funn av legionellbakterier. Bildet er tatt ved tidligere anledning.   Foto: Adresseavisen

Saken oppdateres.

Under en rutinemåling ble det funnet legionellabakterier i dusjanleggene ved Trondheim katedralskole. Dette fører til at dusjanleggene nå blir stengt i en lengre periode.

- Vi har renset anlegget natt til torsdag og må holde det stengt inntil nye prøver er tatt og kontrollert, forteller Egil Wilhelmsen i bygg- og eiendomsavdelingen i Trøndelag fylkeskommune.

LES OGSÅ: Dreper legionella med sølv og kobber

Rensingen foregår ved hjelp av kjemikalier og det kan ta to uker før de nye prøvene er analysert.

Ifølge skolens rektor vil ikke legionellafunnet påvirke driften ved skolen nevneverdig.

- Vi må tenke litt alternativt når det gjelder undervisningen i dans og kroppsøving. Vi må kanskje finne andre steder å dusje. Skolen er uansett stengt på grunn av Operasjon dagsverk og lærerseminar de neste par dagene så det er ikke så stor aktivitet ved skolen akkurat nå, forteller rektor Hilde Hov.

Senere på dagen ble det også kjent at enda en skole er rammet.

- Dusjene på voksenopplæringen ved Gerhard Schøning skole er også stengt etter legionella-funn, opplyser Egil Wilhelmsen.

- Her foretar vi samme tiltak som ved Trondheim katedralskole, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ: Du bør rense dusjhodet fire ganger i året

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Legionella
  • Legionellabakterien kan forårsake to sykdommer: legionærsykdom og pontiacfeber.
  • Legionærsykdom er en lungebetennelse med symptomer som hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber og tørrhoste. Sykdommen kan være svært alvorlig, og kan føre til dødsfall, særlig for personer med høy alder eller svekket immunforsvar.
  • Pontiacfeber er en mild influensalignende sykdom der den syke får feber, muskelsmerter og hodepine. Sykdommen er ikke livstruende.
  • Legionellabakterien smitter ikke mellom mennesker. Den overføres gjennom å puste inn små vanndråper fra for eksempel dusjer, kjøleanlegg, luftkondisjoneringsanlegg eller boblebad.
  • Godt renhold for vannsystemer er det viktigste tiltaket for å forebygge.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet
På forsiden nå