Malala sprer video fra Trondheim

Amnesty International har laget kampanjevideo om Taibeh Abbasi, som skal tvangssendes fra Trondheim til Afghanistan.

Thora Storm-elev Taibeh Abbasi er hovedperson i en ny kampanje fra menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International. Fredsprisvinner Malala Yousafzai har delt videoen med sine 1 million Twitter-følgere. 

Saken oppdateres.

Amnesty International har vært flere dager i Trondheim, for å lage en kampanje mot retur av asylsøkere til utrygge land.

Fredsprisvinner Malala Yousafzai har delt en av videoene på sin Twitter-profil, som har over en million følgere.

- Hovedkontoret til Amnesty i London hadde lagt merke til det store engasjementet til ungdom i Trondheim i Abbasi-saken, og de ønsket derfor å komme hit for å lage disse filmene, forklarer Tove Marie Paasche, regionleder for Amnesty i Midt-Norge.

LES MER: Det koker på Thora Storm videregående skole i Trondheim

Håper på Høyesterett

Historien om Abbasi-familien har skapt stort engasjement i Trondheim, særlig i ungdomsmiljøet. Familien har bodd i Trondheim i over fem år, men har mistet oppholdstillatelsen, og skal returneres til Afghanistan. Familien håper nå få prøvd saken sin i Høyesterett.

Du kan se videoen med Taibeh Abbasi her (saken fortsetter under videoen):


 

Regionleder Paasche forteller at det mildt sagt ikke er dagligdags at det internasjonale hovedkontoret lager kampanjer i Norge.

- Det er spesielt, det er ikke tvil om det. Jeg har jobbet i 15 år i Amnesty, og det er første gang jeg opplever noe slikt. Det er klart det er spesielt for oss at det internasjonale hovedkontoret setter søkelyset på en sak i vårt lokalområde, sier hun.

LES MER: Samlet inn 60.000 på tre dager til Abbasi-familien

Norge er versting

Amnesty har som strategi å fortelle om menneskerettighetsbrudd gjennom personifisering.

- Taibeh er et godt bilde på problemet vi har i Norge når det gjelder utsending av unge asylsøkere. Hun gir et ansikt til en viktig sak, sier Paache.

I en fersk Amnesty-rapport får Norge sterk kritikk for å være et av landene som returnerer flest asylsøkere til ustabile Afghanistan.

- Å sende asylsøkere tilbake til slike forhold er et klart brudd på internasjonal rett, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge.

Reiseråd

I en av videoene fra Trondheim intervjuer Amnesty folk på gata i Trondheim, og spør om de kunne tenke seg å reise til Afghanistan. Poenget i videoen er at selv om Norge fortsetter å returnere asylsøkere til Afghanistan, så lyder regjeringens offisielle reiseråd til nordmenn slik :

«Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Afghanistan som ikke er strengt nødvendig. Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er svært utfordrende. Det skjer hyppige angrep, og det pågår sikkerhetsoperasjoner i størstedelen av Afghanistan. I tillegg er det mye alvorlig kriminalitet.»

Du kan se videoen fra Trondheims gater under.Statsråder redegjør

På onsdag vil Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møte i Stortinget og gi sine vurderinger av sikkerheten i Afghanistan. Det skjer etter at en samlet opposisjon tirsdag krevde å få en redegjørelse både om vurderinger av den sikkerhetspolitiske situasjonen i Afghanistan og praksis for retur av asylsøkere.

LES MER: Listhaug og Søreide til Stortinget

På tirsdag i neste uke skal Stortinget behandle et hasteforslag fra SV om å stanse all retur til Afghanistan i påvente av at sikkerhetssituasjonen i landet er bedre avklart. 

På forsiden nå