- Alt går etter planen. Det blir offisiell åpning lørdag, men vi kan faktisk bli ferdige før den tid, sa driftsleder i idrett, park og skog i Trondheim kommune Vidar Finnland til Adresseavisen torsdag.

Fredag morgen er han på tråden: - Løypa er klar. Nå kan folk gå på ski.

Den offisielle åpningen av langrennsløypa var satt til lørdag klokken 08.00. For oppdatert informasjon om løypa kan folk følge med på facebooksiden «Løypekjøring Granåsen og Nedre Bymarka».

Har publikum

Denne uka har 2 hjullastere, 4-5 lastebiler, 4 traktorer med boogiehenger og 2 tråkkemaskiner vært i drift 10-12 timer hver dag. Folk har merket seg den store aktiviteten i Granåsen. Mannskapet forteller at folk har møtt opp for å se på jobben som gjøres.

Les også: Nå er det klart når du kan gå på ski i Trondheim

Arbeidsleder i Granåsen, Roar Klette, har hatt 12-13 enheter gående i Granåsen hele uken og er trygg på at det er klart for åpning lørdag. Foto: Christine Schefte

Finnland og hans folk har lagt snø i rulleskiløypa på stadion og en 500 meter lang sløyfe øst for Smistadvegen. Dette har gitt ei løype på 3,3 kilometer.

Driftsleder i idrett, park og skog i Trondheim kommune Vidar Finnland. Foto: Geir Tønset (arkiv

Snølageret snart tømt

Folk som har kjørt forbi Granåsen denne uka har antagelig sett at den svære snøhaugen, som i sommer var dekket med bark, nå nærmest har forsvunnet. Totalt har om lag 19 000 kubikkmeter snø vært lagret.

Les også: Nå er lysene tent i marka

Snølageret, som i tillegg til fjorårets snø også inneholder to år gammel snø, er nå kjørt ut. Tidligere år er det lagt en såle på 25-30 centimeter snø. I fjor la man et tykkere lag (40-50 cm) for å berge sålen i mildvær, og det er gjort også i år.

Sjåfør Viktor Dolmseth har gått skift på et av kjøretøyene i Granåsen som har kjørt mellom 15 og 20 mil per dag. Foto: Christine SChefte

Les også: Burmaklippen - et småskummelt og lett tilgjengelig turmål

- God kvalitet på snøen

- Kvaliteten på snøen som har vært lagret er bra. Den kan inneholde noe grums og iskrystallene i den er harde. Det betyr at det kan slite mer på skiene enn normalt, så det bør folk være oppmerksomme på. I tillegg vil vi at brukere av løypene er flinke til å kakke av skiskoene når de begir seg fra bilen og opp til løypa. Da slipper vi at det dras med unødvendig mye skitt og grus inn i løypenettet, sier Finnland.

Her er oversikt over løypenettet, parkering og adkomst til løypene. Foto: Trondheim bydrift

Alle kan bruke løypene

Løypene er åpne for alle.

Les også: Et sted i Bymarka stikker en pipe opp av skogbunnen

- Om det er eliteløpere som Petter Northug og Didrik Tønseth eller mosjonister spiller ingen rolle. Vi har sett fra tidligere år at de går om hverandre i løypene uten problemer. De aktive som går på skole er som regel der om morgenen, mens skiklubbene som regel har treningstid mellom 17.30 og 19.30, sier Finnland.

Gravemaskinen på snølageret har lesset snø på lastebilene som har kjørt ut til traktorene som igjen har kjørt snøen ut i løypenettet. Foto: Christine Schefte

Bydrift setter også igang med produksjon av snø så snart det er forhold for det. Da er det hoppbakken som får prioritet, før man flytter produksjonen til langrennsstadion.

Les også: Her er 12 flotte turer i Bymarka